Nieuwbouw door Dijkstra Draisma voor WoonFriesland: 34 appartementen aan de Warren in Drachten
Nieuwbouw door Dijkstra Draisma voor WoonFriesland: 34 appartementen aan de Warren in Drachten Foto: Actief Media

"Smallingerland is weer in ontwikkeling”

‘De politiek’ heeft in Smallingerland de ontwikkeling in de nieuwbouw, zowel voor woningen als voor bedrijven, in het nog vrij verse verleden onvoldoende gestimuleerd. Dat vindt burgemeester Jan Rijpstra: “Het nieuwe zakencollege dat een paar jaar geleden aantrad, had dit snel door en heeft de schouders er onder gezet. Er gebeurt nu van alles, en dan gaat er ook wel eens iets mis.”

Dit laatste kwam recent aan het licht: enkele ‘zienswijzen’ over een nieuwbouwplan aan de Wuiteweg 136 waren per ongeluk als ‘klacht’ behandeld en werden in eerste instantie dus niet als ‘zienswijze’ herkend. Nadat dit aan het licht kwam, wordt de behandeling hiervan als het ware herhaald. Dus volgt er een nieuwe bespreking met de gemeenteraad, in de vorm van een ‘Ronde Tafel’-overleg.

De gemeente Smallingerland is bereid, sterker nog, al een tijdje van plan, de nieuwbouw van woningen te versnellen. Daar is recentelijk door minister Hugo de Jonge (woningbouw) ook op aangedrongen. “Wij willen van 2020 tot en met 2025 geen 1100, maar 1600 nieuwe woningen bouwen, een gemiddelde van bijna 267 per jaar, in zes jaar. Die zullen vooral in Drachten komen, maar zo mogelijk ook in de omliggende dorpen”, zegt wethouder Robin Hartogh Heys van de Lier.

Waar ze precies moeten komen, is deels al vastgelegd in de Woonvisie en de ‘Ontwikkelstrategie’ van de gemeente. "Het zijn ruim veertig locaties, verspreid over Drachten en over de omliggende dorpen”, licht ambtenaar Jannie Komduur toe. Daar zit overigens het plan Vrijburgh (drie fasen van elk ongeveer 150 woningen, de eerste fase bijna voltooid) aan de noordkant van Drachten niet bij.

Komduur: “Volgens de officiële cijfers van het CBS hebben we in 2021 131 nieuwbouwwoningen gerealiseerd en in 2022, de maand december nog niet meegeteld: 135. Dat zijn woningen die ook écht gebouwd zijn.” De wethouder concludeert: “Dan zitten we waarschijnlijk nog niet op schema.”

Smallingerland: vorig jaar 127 woningen méér

De nieuwe CBS-cijfers, dinsdag 31 januari gepubliceerd, melden dat nieuwbouw plus verbouwing naar woningen leidt tot een totale toevoeging in 2022 van netto 127 woningen in Smallingerland, volgens Komduur.

Hartogh Heys is het volledig eens met de ambitie van minister De Jonge, dat de geplande aantallen woningen fors omhoog moeten én dat de versnelling in procedures zeer wenselijk is. “Maar dat trage tempo ligt toch vooral aan landelijke regels, waar de gemeenten mee te maken hebben. Bovendien vind ik de provincie nogal rigide, als het gaat om woningbouw buiten de bebouwde kom."

Wat de derde fase van het plan Vrijburgh betreft: daar wil de gemeente ook meer experimentele bouw toestaan. De wethouder: "Denk aan zogeheten tiny houses, aan een soort ‘knarrenhof' voor ouderen, en ook 'collectief' bouwen door een coöperatie van burgers willen we daar in beginsel mogelijk maken.”

"Experimentele woningen in Vrijburgh fase 3"