V.l.n.r.: Menno René Sappé, Enno Lieder, gedeputeerde Klaas Fokkinga en Tjepke Stelwagen.
V.l.n.r.: Menno René Sappé, Enno Lieder, gedeputeerde Klaas Fokkinga en Tjepke Stelwagen. Foto: Julian Petit

Zweefvliegclub zoekt eigen vliegveld in Fryslân

Algemeen

Met veel enthousiasme heeft de Friese Aero Club op vrijdag 27 januari 2023 een bidboek aan de provincie Fryslân overhandigd. In het bidboek informeert de club over de wens voor een eigen zweefvliegveld, met bijbehorende faciliteiten en volgens de wettelijke eisen.

De club vraagt ook aandacht en hulp voor het lange-termijn-behoud van “een prachtige sport voor Friesland”.

Al 65 jaar boven Fryslân

De Friese Aero Club vliegt al ruim 65 jaar boven de provincie en is de enige zweefvliegvereniging in Fryslân. Vanaf de oprichting tot heden is de Friese Aero Club medegebruiker van de militaire vliegbasis Leeuwarden en die samenwerking werkte altijd goed.

Door de intensivering van het gebruik van de vliegbasis worden de mogelijkheden voor de zweefvliegers langzamerhand kleiner. Dit leidt tot beperking van de vliegcapaciteit, waardoor de toekomst voor het zweefvliegen niet zeker is. De oplossing is volgens de zweefvliegclub het inrichten van een nieuw veld binnen de provincie.

“Een groot project”

“Dat wordt dan wel een groot project, dat alleen kan lukken in samenwerking met meerdere partijen”, meldt de club. “Een groot aaneengesloten veld van circa 20 ha. is nodig, plus de vergunningen voor (minimale) bebouwing en operationeel gebruik. Een groot voordeel is dat voor een zweefvliegbedrijf geen verharde baan nodig is. Dit, gecombineerd met het relatief beperkte gebruik in tijd en ruimte van het veld, levert ook mogelijkheden op voor natuurbehoud en natuurherstel.”

De Friese Aero Club hoopt in de toekomst een eigen veld buiten de controlezone van vliegbasis Leeuwarden te kunnen realiseren. “Met de overhandiging van het bidboek aan gedeputeerde Klaas Fokkinga is er een goede basis gemaakt voor verdere samenwerking en ontwikkelingen”, verwacht de zweefvliegclub.