Leesconsulent Miranda Hartgers en enkele peuters van 't Flinkterke met het voorleesprentenboek  'Maximiliaan Modderman geeft een feestje'
Leesconsulent Miranda Hartgers en enkele peuters van 't Flinkterke met het voorleesprentenboek 'Maximiliaan Modderman geeft een feestje' Foto: Jenny Veenstra

Voorlezen in bieb Drachten, mét een traktatie

De Nationale Voorleesdagen, deze week op vele scholen en peuterspeelzalen, krijgen woensdag 25 januari in de bibliotheek in Drachten een spectaculair begin. Het heeft iets te maken met de inhoud van het prentenboek van het jaar: 'Maximiliaan Modderman geeft een feestje'.

Het feestje van Maximiliaan vindt plaats zonder dat z'n ouders er bij zijn. Zoals je dan misschien kunt verwachten, loopt het een beetje uit de hand! Want de hoofdpersoon trakteert - zoals zo vaak bij een feestje - op taart. En op zeker moment gaan de kinderen op dit feestje met taart gooien: in de lucht én naar elkaar!

Met taart gooien

Aan het eind van het voorlezen uit het boek krijgen de kinderen van de Drachtster school De Kameleon, (de school is hiervoor ingeloot), ook taart. Die kunnen ze opeten, maar ze mogen er, net als in het boek, ook mee gooien! En wel naar de leesconsulente Miranda Hartgers!

"Ik ben al heeeel lang leesconsulent", zegt ze, "maar nog nooit heb ik me met taart laten begooien! We leggen eerst een stuk plastic op de grond, zodat we de boel erna weer makkelijk schoon kunnen krijgen."

In Dokkum begonnen ze maandag al in de lokale bibliotheek met de voorleesdagen. Daar met een andere opvallende combinatie: kinderyoga, door yogadocente Tineke Sijbesma. (Zie ook het filmpje met behulp van de QR-code).