Ulke van der Bij - Foarsitter St. Jan Frearks van der Bij met rechts Annemieke Keizer-Sloff conservator Museum DR8888
Ulke van der Bij - Foarsitter St. Jan Frearks van der Bij met rechts Annemieke Keizer-Sloff conservator Museum DR8888 Foto: Actief Media

'Kracht en kleur': werk Jan Frearks van der Bij

Circa tweehonderd enthousiaste bezoekers woonden vrijdag 2 december de vrolijke opening bij van de jubileumtentoonstelling ‘Kracht en kleur’ in Museum Drachten. Daar en elders in Fryslân is de komende maanden het nodige te beleven vanwege het honderdste geboortejaar van de Friese kunstschilder Jan Frearks van der Bij (1922-2013), een expressionist pur sang.

Vijf betrokken organisaties hebben hiertoe samenwerking gezocht. Op initiatief van de Stichting Jan Frearks van der Bij ( www.janfrearksvanderbij.frl ) is in Museum Dr8888 de expositie ingericht, geeft uitgever Wijdemeer uit Dokkum een rijk geïllustreerd boek uit en is er een rondtour langs nog zichtbaar werk van Van der Bij op diverse gevels. Bovendien zijn er ansichtkaarten te koop met een selectie van landschappen van de schilder.

In het museum Drachten kunt u tot en met 16 april 2023 genieten van de expositie ‘Kracht en Kleur’. Hier is voor het eerst een compleet overzicht te zien van de grote verscheidenheid van het werk van Van der Bij: rake houtskooltekeningen, houtsneden, illustraties, boekomslagen en diverse mozaïekontwerpen. Veel is nieuw voor het publiek. Omdat het museum diverse wanden een andere kleur heeft gegeven, komt het werk van Van der Bij extra goed uit de verf. Ook enkele kunstwerken van zijn ‘Yn ‘e Line’-collega’s geven de expositie iets extra’s.

Gloednieuw boek

Er is een gloednieuw boek, geschreven door Elske Schotanus en Gitte Brugman, met een rake en interessante biografie en ruim honderd royale foto’s. Het is verschenen bij uitgeverij Wijdemeer. Foto’s van schetsjes, gemaakt in de tram, tot en met monumentale wandmozaïeken op kerken en scholen.

Jorn Rekoert, entousiaste stagaire van ROC Friese Poort Drachten, heeft met Museum Dr8888 een unieke Mozaïektour opgezet, met mozaïeken in Leeuwarden, Opeinde, Drachten, Drachtsterkompagnie, Drogeham en Broeksterwâld. In een handzame folder met QR-codes krijgt men informatie over het waar en wat van deze monumentale wandkunst van Van der Bij, althans van wat daar nog van over is. Want een deel van dit werk is inmiddels verloren gegaan.