Keepster Laura Hummel (links) hield in de eerste helft de schade beperkt voor Libertas. Foto: Ingezonden

Libertas wint zinderende topper van koploper Marlène

Algemeen

In een wedstrijd met twee gezichten trok Libertas met ‘swit yn ‘e naad’ het topduel in de eredivisie zaal tegen Marlène over de streep. In het hol van de leeuw wonnen de Friezinnen na een 2-0 achterstand uiteindelijk met 4-3 van de koploper.

De wedstrijd Marlène–Libertas was het topaffiche van de tiende speelronde. Beide teams hadden de voorgaande negen wedstrijden gewonnen. De overige statistieken waren in het voordeel van het team uit Heerhugowaard. Marlène had veel meer doelpunten gemaakt en minder hoeven te incasseren.

Marlène op papier beter

De Noord-Hollanders (West-Friezen) hebben maar liefst vijf internationals in hun midden en Libertas ‘slechts’ twee. Ook op de lijst met topscoorsters moe(s)t Libertas het onderspit delven. Simone Hand leidde hierin met 16 doelpunten. Op gepaste afstand volgden Jessie Prijs en Sam Bosma met respectievelijk 13 en 12 doelpunten.

Eerste helft voor Marlène

Maar elke wedstrijd begint weer met 0-0 en de behaalde resultaten in het verleden geven geen garanties voor de toekomst. Het vele publiek zag in de eerste helft een oppermachtige thuisclub. Het was louter aan keepster Laura Hummel te danken dat de schade voor Libertas beperkt bleef tot twee tegendoelpunten. Deze treffers waren bijna identiek en alleen de doelpuntenmakers wisselden: Aimy Visser en Ilse de Jong.

Beide keren wist Marlène de vrije vrouw op de zijkant te bereiken, die geen strobreed in de weg werd gelegd. De ommekeer kwam een minuut voor de pauze. Libertas had al langzamerhand iets meer vat gekregen op het spel van Marlène. Desondanks kwam de goal van Jessie Prijs onverwachts. De aansluitingstreffer was een opmaat voor een geweldige tweede helft.

Rollen omgedraaid

In die tweede helft waren de rollen omgedraaid. Een superieur spelend Libertas liet Marlène alle hoeken van het prachtige sportcentrum Waardegolf zien. De voorsprong van Marlène verdween als sneeuw voor de zon. De ontketende Jessie Prijs (Marum) wist met een hattrick de achterstand om te zetten in een 3-2 voorsprong. Met haar drie doelpunten achterhaalde zij bovendien Simone Hand.

Gronings feestje

Het Gronings feestje was door een doelpunt van Evelien Mensies (Peize) helemaal compleet. Nadat coach Dick van Stralen keepster Jacky Reus naar de kant haalde voor een extra veldspeler, werd het toch nog billenknijpen voor de aanhang van Libertas. Aimy Visser kon het overtal aan speelsters met een doelpunt effectueren.

Mooiste overwinning

Maar met nog 50 seconden op de klok kwam de winst van Libertas daarna niet meer in gevaar. De mooiste overwinning in het nog maar prille bestaan van Libertas werd vervolgens met liters bier gevierd. Na een weekje rust spelen de heldinnen uit Damwâld op vrijdag 16 december hun laatste wedstrijd van de eerste competitiehelft thuis, tegen nummer vier: Den Haag.