Elke dinsdagmiddag kun je een warme maaltijd nuttigen bij het Leger des Heils in Drachten. Zie ook de video m.b.v. de QR-code.
Elke dinsdagmiddag kun je een warme maaltijd nuttigen bij het Leger des Heils in Drachten. Zie ook de video m.b.v. de QR-code. Foto: Actief Media

Welkom in de warme huiskamer in Drachten

Heb je het koud thuis in Drachten of nabije omgeving? Kom er dan warm bij zitten in de buurthuiskamer Bij Bosshardt van het Leger des Heils aan de Stationsweg 112 in Drachten. Voor steeds meer mensen is het, nu het kouder wordt, vanwege gestegen energieprijzen niet mogelijk om de verwarming hoger te zetten.

Begin november opende het Leger des Heils daarom de deuren van meer dan honderd buurthuiskamers verspreid over Nederland, om niemand in de kou te laten zitten. In Drachten kun je elke dinsdagmiddag bovendien een warme maaltijd krijgen, klaar gemaakt door een van oorsprong professionele kok: Wytze Plantinga. "Mar dit wurk hjir 'Bij Bosshardt' doch ik as frijwilliger."

Op woensdagmiddag zorgt hij - altijd samen met andere vrijwilligers - voor soep en broodjes. Coördinator Jelly van Dijk: "Learlingen fan de Praktykskoalle helpe ek mei by it klearmeitsjen fan it iten."

Circa 25 vrijwilligers

In totaal zijn er circa 25 vrijwilligers. Eén van hen is Diana Hoogduin. "Ik breng elke dinsdag een warme maaltijd bij mensen in Drachten die niet naar ons toe kunnen komen." Maar de grootste toename van de drukte is het gevolg van de hoge energieprijzen, schat zij in. "De vraag naar een uurtje of een paar uurtjes warmte is bij ons erg toegenomen."
Jelly van Dijk heeft ook die indruk: "Ik sjoch de lêste wiken mear minsken dy't hjir oars net kamen."