Tjitse Lawerman (links) en zijn collega Mark prijzen hun bedrijf al vast aan, dat woensdag 7 december de deuren écht opent.
Tjitse Lawerman (links) en zijn collega Mark prijzen hun bedrijf al vast aan, dat woensdag 7 december de deuren écht opent. Foto: Acief Media

MAXX.XXL opent 7 december deuren met tuinprodukten

Groothandel in tuinprodukten MAXX.XXL opent woensdag 7 december om 9 uur precies de voordeuren voor het koperspubliek. De nieuwste vestiging zetelt in een voormalig tuinkassencomplex aan de Kampweg, een zijstraat westelijk van de Mr. P.J. Troelstraweg, net ten noorden van de TINQ-benzinepomp, aan de noordkant van Leeuwarden.

“Wij kunnen hier tijdelijk terecht”, zegt Tjitse Lawerman, ook verbonden aan ‘moederbedrijf’ Kooistra.com, het bedrijf dat grote voorraden koopt en verkoopt. “We zijn met MAXX.XXL onderdeel van Kooistra.com, maar op deze locatie bij de Troelstraweg gaan we vanaf 7 december alle dagen van de week open. Dit in tegenstelling tot de loodsverkoop van Kooistra.”

Toepasselijk voor een voormalig kassencomplex is, dat het hier gaat om tuinprodukten en afgeleide accessoires. “Denk aan tuinmeubelen, bloempotten, (klein) tuingereedschap. Alles met korting, omdat we grote partijen inkopen en voor zo laag mogelijke prijzen weer verkopen”, vertelt Lawerman.

Er is 3.500 vierkante meter voor de verkoop beschikbaar. Het grootste deel van de produkten is inmiddels uitgestald. Woensdag de zevende december gaan we echt open, om negen uur ’s ochtends.”

Lawerman verwacht een dagelijkse wisseling van de te verkopen goederen. “We hebben spandoeken met daarop de melding dat we wekelijks verversen, maar dat wordt dus dagelijks!” Het gaat veelal om ‘overvoorraden’ van bijvoorbeeld supermarkten als Albert Heijn, Jumbo en Xenos, zowel in Nederland als in de rest van Europa.

“Daar opereren die bedrijven dan vaak onder een andere naam. Veelal mogen wij hun ‘overvoorraden’ niet binnen het eigen land of de Westeuropese regio verkopen, maar wel in Oost-Europa of Afrika. Andersom gebeurt ook: wel in West-, maar niet in Oost-Europa.”

Je zou het van een groothandel misschien niet verwachten, maar Lawerman vindt ‘circulair’ ook in zijn branche belangrijk: “Door voorraden te kopen die anders vernietigd zouden worden, geven wij veel produkten een langer leven mee. Bovendien kunnen ‘minima’ bij ons goed terecht: ze gaan altijd met meerdere produkten weer naar huis, omdat wij lagere prijzen hebben dan elders.”

Vooreerst gaat Lawerman uit van ongeveer tien medewerkers op de nieuwe locatie van MAXX.XXL, "maar zodra het goed gaat draait, verwacht ik nog eens tien mensen nodig te hebben, zowel fulltime- als parttime-krachten.”