Het vullen van de letters met zwerfkeien vergde flink wat arbeid.
Het vullen van de letters met zwerfkeien vergde flink wat arbeid. Foto: Inghezonden

Nijegea voortaan NYEGEA volgens kunstwerk

Algemeen

Het dorp Nijega mag zich sinds zaterdag 19 november 2022 eigenaar noemen van een nieuw kunstwerk bij de ingang van het dorp, aan de kant van de Sintrale As. Men kan vanaf nu oprecht spreken over de Sintrale As richting NYEGEA. 

Dorpsbelang Nijega heeft driemaal een buurtbudget bij de gemeente Smallingerland aangevraagd en toegekend gekregen om de groenstrook tussen de Sintrale As en het dorp op te knappen. Daar maakt het kunstwerk deel van uit.

Naam twee meter hoog

Aan het begin van het dorp staat de naam van het dorp afgebeeld, in twee meter hoge letters, die zijn gevuld met bolstenen (zwerfkeien) afkomstig uit de regio. Dorpsbelang Nijega heeft de inwoners gevraagd - letterlijk - een steentje bij te dragen aan het tot stand brengen van dit project. Dat kon door bolstenen te brengen op zaterdagmiddag 19 november. Onder het genot van een hapje en een drankje zijn alle letters gevuld met de meegebrachte stenen.

Bloemrijk

In de komende tijd worden onder de letters de overgebleven zwerfkeien gemetseld. De grond rondom het kunstwerk is afgelopen zomer voorzien van een bloemrijk zadenmengsel, die het geheel in het voorjaar zullen afmaken. Bernewurk (organiseert activiteiten voor schoolgaande jeugd in het dorp) heeft half oktober een twintigtal vogelhokjes getimmerd en versierd, die in het voorjaar worden opgehangen in de bomen rondom het kunstwerk.