Raadsleden feliciteerden burgemeester Gebben met de voordracht voor herbenoeming. Hier schudt Gert van der Meijden (CDA) (links) de hand van Jeroen Gebben.
Raadsleden feliciteerden burgemeester Gebben met de voordracht voor herbenoeming. Hier schudt Gert van der Meijden (CDA) (links) de hand van Jeroen Gebben. Foto: Actief Media

Burgemeester Gebben mag blijven, onder voorwaarden

Algemeen

Burgemeester Jeroen Gebben mag nog eens zes jaar de burgervader van Tytsjerksteradiel blijven. Dat vindt de gemeenteraad, die echter ook enkele voorwaarden stelt: Gebben dient zijn takenpakket toe te spitsen op alleen zijn wettelijke taken. Oftewel; ‘economische zaken’ moet naar een wethouder toe en de burgemeester moet zich meer toeleggen op: bestuurlijke vernieuwing, burgerparticipatie en het bestrijden van ‘ondermijning’, zeg maar: het bovendrijven van criminaliteit in niet-criminele sferen.

Dat standpunt verwoordde voorzitter Peter van de Hoef donderdagavond in een zeer korte raadsvergadering van hooguit tien minuten. Daarin werd in het openbaar het raadsbesluit bekend gemaakt - met Gebben op de publieke tribune - dat in de paar uur daar aan voorafgaand in het geheim door de raad was besproken.

‘Koninklijk Besluit’

Gebben hoefde niet lang na te denken, hij aanvaardde meteen de opdracht van de raad. Of hij daadwerkelijk voor nog een periode van zes jaar wordt benoemd, is afhankelijk van een ‘Koninklijk Besluit’ en van een besluit van de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Maar de kans is heel groot dat deze herbenoeming doorgaat en op 23 februari 2023 formeel zijn beslag krijgt in de gemeenteraad.