Dorpshuis De Kamp in Sumar is één van de oudere dorpshuizen, waar de energielasten vaak hoger zijn dan in de gloednieuwe gebouwen.
Dorpshuis De Kamp in Sumar is één van de oudere dorpshuizen, waar de energielasten vaak hoger zijn dan in de gloednieuwe gebouwen. Archieffoto: Actief Media

Code rood voor dorps- en buurthuizen door hoge energielasten

Algemeen

Ruim zeventig procent van alle dorps- en buurthuizen komt in de financiële problemen door de sterk gestegen energielasten. Dat is de belangrijkste conclusie van een enquête, die is uitgevoerd door de Landelijke Vereniging Kleine Kernen (LVKK) en LSA-bewoners. Stichting Doarpswurk is aangesloten bij beide organisaties en heeft de enquête ook uitgezet onder haar achterban. 

Dorps- en buurthuizen zijn onmisbaar voor de leefbaarheid van wijken en dorpen. Door de sterk gestegen energielasten komt een zeer groot deel in financiële (liquiditeits-)problemen. Financiële ondersteuning is dan ook van groot belang om deze belangrijke voorzieningen in stand te kunnen houden, concludeert Doarspwurk.

“Vijf over twaalf”

“Velen zijn nauwelijks bekomen van de financiële knauw, die iedereen heeft ervaren door de beperkingen tijdens de coronaperiode. Deze energiecrisis is dan ook voor veel dorps- en buurthuizen de druppel die de spreekwoordelijke emmer doet overlopen. Het is niet meer vijf voor twaalf, maar vijf over twaalf.” Stichting Doarpswurk zal – samen met haar collega’s – een actieve lobby blijven voeren om financiële ondersteuning te bewerkstellingen.

Ruim verdubbelde energielasten

Aan het landelijk onderzoek deden ruim 500 besturen van ontmoetingsplekken mee. De energielasten voor dorps- en buurthuizen zijn gemiddeld genomen meer dan verdubbeld. Er is een gemiddelde stijging van 113 % tussen september 2021 en september 2022. Voor organisaties die voor de stijging al vaak de exploitatie maar amper sluitend kregen, is dat haast niet op te brengen, stelt Doarpswurk.