De Passaazje (foto), de Schoolstraat en de Markt in Burgum moeten worden verfraaid, vindt de gemeenteraad van Tytsjerksteradiel.
De Passaazje (foto), de Schoolstraat en de Markt in Burgum moeten worden verfraaid, vindt de gemeenteraad van Tytsjerksteradiel. Foto: Actief Media

Raad unaniem voor ‘centrumvisie Burgum’

Algemeen

De vernieuwde ‘centrumvisie’ van de gemeente Tytsjerksteradiel kreeg donderdagavond 15 september 2022 unaniem steun van de gemeenteraad. Dit betekent dat drie van de elf geadviseerde ‘actiepunten’ als eerste zullen worden uitgevoerd: het verbeteren van de Schoolstraat, de Passaazje en de Markt; het planologisch vaststellen waar in het centrum mag worden gewoond (en waar niet) en als derde het verbeteren van de ‘parkeerstructuur’.

De gemeente had bureau Broekhuis, Rijs & De Gier ingeschakeld als adviseur om een aanzet te geven tot de nieuwe centrumvisie. De vorige versie dateerde van 2010. Vooral de laatste jaren is er veel veranderd: mede door de coronacrisis is het ‘online’ winkelen sterk toegenomen, hebben veel (winkel-) en horecabedrijven het moeilijk(er) gekregen, is er toegenomen personeelskrapte, en sinds het begin van de oorlog in Oekraïne zijn de prijzen enorm gestegen.

Veiligheid op en rond de Markt

Bewoners aan de Markt hebben aangedrongen op herinrichting van deze ‘racebaan’, zoals zij het noemen. FNP-raadslid Alex Nijboer drong aan “mei faasje” met maatregelen te komen om de veiligheid op en rond de Markt te verbeteren. Burgemeester Jeroen Gebben beloofde daar werk van te maken. Eén van de aanbevelingen van het adviesbureau Broekhuis, Rijs & De Gier is om bomen op de Markt te planten. Of de gemeente Tytsjerksteradiel dit advies opvolgt, is nog niet zeker.

Drie van de elf adviezen

Het adviesbureau kwam met elf aanbevelingen, b. en w. en de gemeenteraad nemen daar nu dus vooreerst drie van over. De raad had in juni aangedrongen op het meer concreet maken van de ‘actiepunten’ en daar is volgens de raad met de drie voorgestelde ‘acties’ vooreerst aan voldaan. Het college zal de drie punten nader uitwerken, inclusief de daarbij horende kosten. De gemeenteraad krijgt het laatste woord over het al dan niet instemmen met de betreffende investeringen.