Teake op pad met zijn kruiwagen om de volle vuilniszakken te verzamelen.
Teake op pad met zijn kruiwagen om de volle vuilniszakken te verzamelen. Foto: Actief Media

(video) Voor Teake uit Burgum is het elke dag ‘World Cleanup Day’

Algemeen

Video - Zaterdag 17 september is het ‘World Clean-up Day’. Op deze bijzondere dag krijgt de hele wereld een grote schoonmaakbeurt. Dit is natuurlijk hét moment om samen de handen uit de mouwen te steken voor een stralend schone omgeving. Voor Teake Kloosterman uit Burgum blijft het niet bij die ene dag per jaar, voor hem is het elke dag schoonmaak dag.


Afgelopen dinsdag liep hij zijn vaste route langs het kanaal om uiteindelijk uit te komen bij de gemeentewerf in Burgum “Daar staat altijd een bakje koffie of kop soep voor mij klaar”, vertelt de gedreven Burgumer. In totaal is hij ruim twee uur met zijn kruiwagen en opvallend gele hesje op pad. 

Plastic flesjes

Inmiddels houdt Teake al zo’n tien jaar Burgum schoon. Op eigen initiatief hangt hij op verschillende plekken langs zijn vaste route blauwe vuilniszakken. “Het was mijn eigen idee om dit te gaan doen. De gemeente voorziet mij van de blauwe afvalzakken.”  Met leedwezen ziet hij op de televisie hoe soms vissen uit het water gehaald worden die helemaal vol met plastic zitten. “Dan denk je bij jezelf dit moet toch anders kunnen. Want alles wat de mensen weggooien komt via de sloten, rivieren en kanalen uiteindelijk in de zee.” Het verbaast Teake nog steeds hoeveel plastic flesjes hij bijna dagelijks tijdens zijn fietstocht in zijn omgeving vindt. 

Waardering

Gelukkig krijgt de Burgumer veel waardering voor het schoonmaakwerk wat hij doet. “Zo hou ik mijn sociale contacten en blijf ik onder de mensen”.  Vervelen doet hij zich sowieso niet. Met een 1000 liter tank vangt hij thuis het water op om zijn tuin te onderhouden. “En van de druiven maak ik straks weer jam”.