De midnightwalk in 2017 in Burgum.
De midnightwalk in 2017 in Burgum. Foto: ingezonden

Midnightwalk Trynwâlden: verken de Trynwâlden bij nacht voor jonge mantelzorgers

Algemeen

Lionsclub de Wâlden organiseert in samenwerking met Zakenclub Trynwâlden op 30 september Midnightwalk Trynwâlden. Deelnemers lopen een tocht van ongeveer 9 kilometer langs de mooiste plekjes van Trynwâlden maar komen ook op plaatsen waar ze anders niet snel zullen komen. Zo gaat de route ook door diverse gebouwen. De opbrengst van de tocht gaat naar jonge mantelzorgers in Tytsjerksteradiel en Achtkarspelen.

Het is de derde zogenoemde midnightwalk die Lionsclub de Wâlden organiseert. Henk Mink, het langstzittende lid van de serviceclub, is de initiatiefnemer van de nachtelijke wandeltochten. “Wij hebben nu twee keer een midnightwalk georganiseerd in Burgum, in 2017 en 2019. De opbrengst was toen voor kinderen die niet op vakantie kunnen omdat hun ouders weinig geld hebben. Beide keren was het een groot succes. De laatste editie waren er zo’n 1100 deelnemers. Zo’n vijftig á zestig kinderen konden hierdoor mee met een zomerkamp.” 

Net als tijdens de tochten in Burgum is er ook de komende editie veel vertier onderweg, vertelt hij. “Je loopt in het donker en hoort dan ineens een koor zingen of onderweg staan meisjes te dansen. Met 9 kilometer is het ook een mooie tocht om met vrienden of met kinderen te lopen.”

Met de opbrengst van deze editie gaat Steunpunt Mantelzorg van KEaRN onder andere activiteiten organiseren voor jonge mantelzorgers. “Wij hebben niet veel activiteitengeld, dus wij zijn hier heel blij mee”, zegt coördinator Lysbeth Nicolai van Steunpunt Mantelzorg. “Het gaat bij dit soort uitjes om ontspanning, ontmoeting en lotgenotencontact. In een ontspannen sfeer zijn de jonge mantelzorgers even weg van thuis. Ze zitten allemaal in soortgelijke situaties, maar je hoeft het er niet over te hebben.” Daarnaast wordt ook een deel van de opbrengst gebruikt om bewustwording te creëren bij professionals zoals onderwijzers en hulpverleners en vrijwilligers bij bijvoorbeeld sportverenigingen. “Er kunnen bijvoorbeeld allerlei redenen zijn waarom iemand steeds te laat op school komt. Misschien heeft één van de ouders nog zorg nodig of moet een broertje of zusje nog in de kleding worden geholpen. Straf geven helpt dan niks en maakt de situatie voor zo’n jongere alleen maar erger.”

Jonge mantelzorgers zijn kinderen of jongeren in de leeftijd van 8 tot 24 jaar die opgroeien met een gezinslid dat ziek is of psychische klachten of een beperking heeft. Nicolai wijst op het belang van goede hulp voor deze groep. “Jonge mantelzorgers dragen door de zorg voor hun naaste al een grote verantwoordelijkheid. Uit onderzoek blijkt dat dit ook later veel invloed kan hebben op hun leven.” Volgens haar lopen jonge mantelzorgers ook tegen schaamte aan. “Als jouw moeder MS heeft dan kun je er vaak nog wel over praten, maar als één van jouw ouders alcoholverslaafd is, dan is de stap om er met anderen over te praten veel groter. Het is dus belangrijk dat professionals de signalen van jonge mantelzorgers herkennen en met hen in gesprek gaan.” Ben je een jonge mantelzorger en wil je op de hoogte worden gehouden van de activiteiten van Steunpunt Mantelzorg? Meld je dan aan via: mantelzorg@kearn.nl

De start van Midnightwalk Trynwâlden is tussen 19.30 en 20.00 uur bij Stania State in Oentsjerk. Kaarten kosten 10 euro en zijn online verkrijgbaar via www.mgtickets.nl/event/1760/Midnightwalk-Trynw-acirc-lden-2022. Daarnaast zijn de kaarten ook aan te schaffen bij Marskramer Joustra op Van Sminiaweg 4 in Aldtsjerk, Anya’s Bloemen, Wonen & Meer op Rengersweg 5 in Oentsjerk, Primera Burgum op Markt 61 in Burgum, Primera Hurdegaryp op Fuormanderij 51 in Hurdegaryp en Uw Groene Vakwinkel Sikma op Rinia van Nautaweg 4-C in Gytsjerk.