Van links naar rechts voor de zorgbakkerij Jelle van der Woude, Marije van der Woude en Adry van der Woude.
Van links naar rechts voor de zorgbakkerij Jelle van der Woude, Marije van der Woude en Adry van der Woude. Foto: Actief Media

Bij Bakryk in Burgum is het binnenkort bjusterbaarlik bakken

Algemeen

In de bakkerij van Bakryk in Burgum staan de professionele bakmachines te wachten op het eerste gebruik. Vol trots geeft banketbakker en sociaal therapeut Jelle van der Woude een rondleiding door de ruimtes waar straks de lekkerste producten worden gebakken. Het is niet zomaar zomaar een bakkerij maar voor zover bekend de eerste particuliere zorgbakkerij in Friesland.

Waar een zorgboerderij algemeen bekend is, is een zorgbakkerij een bijzonder initiatief voor Friesland. Jelle is vanaf zijn zeventiende jaar banketbakker en bekleedde deze functie ook jarenlang als sociaal therapeutisch begeleider bij woon- en werkgemeenschap OlmenEs te Appelscha. Dit als begeleider van mensen met een beperking. Daar zette hij een complete bakkerij op. 

Bakryk

“Met een rugzak vol ervaring ben ik klaar om in mijn eigen woonplaats Burgum een zorgbakkerij te beginnen. Door kleinschalig te beginnen met de onderneming krijgen de mensen met een beperking de kans om zich op hun eigen tempo te ontwikkelen. Het is voor mij essentieel om vertrouwen en veiligheid te creëren waarbij een ieder zich kan ontplooien. Zo kan ik met zorg en persoonlijke aandacht cliënten laten groeien in het werkproces en de passie voor het bakkersvak in combinatie met de passie voor de mens overbrengen.”


Links Adry van der Woude, bakker Jelle van der Woude en dochter Marije van der Woude. - Actief Media

Uniek

Het draait hierbij volgens de zorgbakker niet om productie en winst. “Het gaat om een zinvolle invulling van de dag, trots zijn op je werk. Daarnaast is andere mensen ontmoeten voor iedereen belangrijk ook voor iemand met een beperking. Dat je daarbij ook nog lekkere producten kunt maken en verkopen is een mooi doel!” Omdat de zorgbakkerij uniek is in de regio denkt Jelle dat er zeker belangstelling voor zal zijn. “Je hoeft geen ervaring met bakken te hebben, dat kun je hier op een ontspannen manier leren. Er is naast het bakken altijd werk wat bij iemand past, zoals het klaarmaken van deeg, het inpakken van producten of schoonmaken van de bakkerij.” Het is dan ook een volwaardige werkplek, het woord dagbesteding neemt Jelle dan ook liever niet in de mond…”Mensen komen hier voor hun werk.” 

Hele stap

In deze tijd met stijgende prijzen van grondstoffen en energie is het toch een hele stap om een eigen bakkerij te beginnen. “We produceren in ieder geval gasloos en daarnaast heb ik op vele vlakken ondersteuning van mijn gezin en is er ruimte voor vrijwilligers die de zorg een warm hart toedragen” 

Open dag

Op zaterdag 24 september is er een open dag en staan de deuren van Bakryk voor belangstellenden open vanaf 10:00 uur tot 16:00 uur. Daarna kan BakRyk echt in bedrijf. De zorgbakkerij is gevestigd aan de Mr. W.M. Oppedijk van Veenweg 24 te Burgum en online via de website www.bakryk.nl is meer informatie te vinden.