Observeum in Burgum.
Observeum in Burgum. Foto: ingezonden

Observeum zet het licht uit tijdens Museumnacht FRL: “Te veel licht is ‘killing’ voor een sterrenwacht”

Algemeen

Tijdens de eerste editie van Museumnacht FRL, tevens de enige provinciale museumnacht in Nederland, omarmen 19 musea ‘de nacht als speeltuin’ met een avontuurlijk en experimenteel programma. Ook Observeum in Burgum heeft een aansprekend programma opgesteld. 

Duurzaam doen door de bodem, het water en de lucht te sparen? “Top”, vindt het Observeum. “Maar vergeet het licht niet, te veel licht (lichtvervuiling) is ‘killing’ voor een sterrenwacht.” Daarom staat Museumnacht FRL bij museum en sterrenwacht Observeum in het teken van duurzaamheid. Want als het licht uit is, kan de sterrenwacht meer zien.

Er wacht een bont programma op je: in een schemerig Observeum beleef je het sterrenstelsel als nooit tevoren. Kijk door telescopen (binnen én buiten), vergaap je aan de live-simulatie van de sterrenhemel in het planetarium, volg rondleidingen en korte lezingen over lichtvervuiling en laat je tussendoor verrassen door een duurzame modeshow - waarvoor het licht wel even aangaat. 

De modeshow is een wandelende versie van de expositie OudFit, een collectie jurken gemaakt van afval. De wandelende modeshow start om 20.15 en om 21.15 uur. Na de modeshow vertelt Hans Molema over lichtvervuiling en wat je er zelf tegen kunt doen.

Bij helder weer (en met het licht uit) kijk je ook nog door de telescopen van Observeum naar het heelal. 

Kaartjes kosten 5 euro voor volwassenen, 3 euro voor kinderen en Vrienden van Observeum en museumkaarthouders hebben gratis toegang. Kaartjes zijn alleen te koop aan de kassa.