Demonstratie mini pakjespers tijdens oude ambachtendag bij de Spitkeet in Harkema/
Demonstratie mini pakjespers tijdens oude ambachtendag bij de Spitkeet in Harkema/ Foto: Henk Brinkman / ActiefMedia

Foto impressie Oude ambachtendag: gezellig en gemoedelijk

Zaterdag 3 september kon na drie jaar de traditionele oude ambachtendag bij de Spitkeet in Harkema eindelijk weer doorgang vinden. Op het hele terrein gaven mensen demonstraties van hun oude ambacht. De fotograaf van Actief Media maakte een fotoverslag van deze mooie dag. Deze kunt u online in de fotoshop bekijken en bestellen.

Zo waren er een eendenkorfvlechter, een boendermaker en een turfmaker. Er waren een ijsmakerij en een bierbrouwerij. En er was iemand met een antieke breimachine. Heel bijzonder was de nagemaakte miniatuur hooipakjespers. Heel ingenieus perste deze hele kleine hooipakjes. Een ander maakte met een kettingzaag sculpturen van hout (woodcarving). Aan de inwendige mens werd ook gedacht: er was spek, droge worst, jam en honing te koop. En niet te vergeten heerlijke pannenkoeken. Voor de jeugd waren er een zweefmolen en spelletjes van vroeger. Het Wâldfolk, Popkoor Akkoord, de Beurtskippers en diverse harmonicaspelers zorgden voor de muzikale noot. De familie Van der Bij geef een demonstratie schapendrijven. Op het mooie terras kon de bezoekers onder het genot van een hapje en een drankje genieten van het mooie weer en de muziek.

's Morgens vroeg waren de oude tractoren vertrokken voor een rondrit door de omgeving. 's Middags kwamen ze terug en stalden hun voertuig op het Spitkeetterrein, zodat de bezoekers er bij langs konden lopen. Ook waren er oude woonwagens en Opel Blitzen te bezichtigen. De succesvolle dag werd besloten met een traditioneel boelgoed. Zo'n 925 mensen brachten een bezoek aan dit evenement.