Wendy Battist en Mindert de Vries voor hun woonboerderij, stookhok (links) en het 'lytshûs' (rechts) bij Oudega.
Wendy Battist en Mindert de Vries voor hun woonboerderij, stookhok (links) en het 'lytshûs' (rechts) bij Oudega. Foto: Actief Media

‘Open huis’ duurzaam monument bij Oudega

Algemeen

Het echtpaar Mindert de Vries en Wendy Batist geeft zaterdag 10 september in het kader van de ‘open monumentendagen’ twee rondleidingen in en rond hun woonboerderij. Die is in drie jaar gerestaureerd, gerenoveerd én verduurzaamd. Zodoende is het geheel van de boerderij, het lytshûs en het stookhok - drie rijksmonumenten - nu gasloos.

De woonboerderij staat ietwat verstopt aan de Opperbuorren-West nummer 1. “Zonde dat bijna niemand het ziet. Daarom doen we graag mee aan de open monumentendagen”, legt Wendy Batist uit. “Via Smelne’s Erfsklp worden deze open dagen in Smallingerland georganiseerd, daar hebben we ons dus bij aangesloten.” Er zijn zaterdag twee rondleidingen: om tien uur en om elf uur. 

Het paar woonde in Rotterdam en had een latrelatie (ieder in een eigen woning). Mindert de Vries komt van origine uit Grou en Batist is een Rotterdamse, maar had wel iets met Friesland: “Ik heb hier regelmatig gezeild en ik kwam hier ook bij vrienden. En sinds Mindert en ik een relatie kregen, kwam ik bij zijn familie. Mijn beeld van Friesland was vooral van de meren en eindeloze graslanden en hield op bij Grou. Het knusse coulissenlandschap van de Noardlike Fryske Wâlden was echt een verrassing voor mij.”

Toen de kinderen van Mindert de deur uit waren, wou hij terug naar it heitelân en Wendy wilde wel mee. In 2017 vonden ze de woonboerderij. “Dy wie doe frijwat útwenne. Mar in arsjitekt hie de konstruksje al ûndersocht en konkludearre dat dy noch goed wie.” Samen met de aannemer en de architect hebben ze een plan gemaakt. De (binnen)muren en vloeren zijn flink geïsoleerd en er is een nieuw rieten dak op gekomen. Met 40 zonnepanelen (in de tuin) en twee luchtwarmtepompen wordt de woonboerderij van warmte en warm water voorzien. “Al met al hebben wij samen met de betrokken partijen veel van dit proces geleerd. De grote klussen zijn klaar.” “Allinne de wurkkeamer boppe de wenkeamer moat better isolearre wurde. Dêr sit in grut ‘waarmtelek’”, constateert Mindert op basis van energiemeters in elke woonruimte. “We delen onze ervaring met deze duurzame renovatie graag met de bezoekers komende zaterdag.” Aanmelden via: Agenda | Smelne’s Erfskip (smelneserfskip.nl)