Henny Spoelstra
Henny Spoelstra Foto: Ingezonden

Henny geeft als Saar mensen een zo prettig mogelijk leven in de thuisomgeving

Henny Poelstra werkte 30 jaar in de verstandelijke gehandicaptenzorg. Ze ging in 2019 met pensioen, maar na een jaar van reizen en veel vrije tijd kriebelde het toch weer om aan de slag te gaan. Sinds een jaar ontlast ze mantelzorgers door de vader, moeder, partner of andere familie thuis te ondersteunen. Ze neemt een aantal dagdelen de zorg over en biedt activiteiten aan.

Door Jantina de Vries

Na 30 jaar in de verstandelijke gehandicaptenzorg gaat Henny Poelstra in 2019 op 66-jarige leeftijd met pensioen. “Het eerste jaar was een feestje. Ik heb genoten van mijn vrije tijd. Ik zeilde naar Terschelling en heb een reis gemaakt naar Nepal.” Tijdens de coronatijd vroeg ze zich op een gegeven moment af hoe ze haar leven nog in wilde vullen. “Ik voelde me nog heel vitaal en wilde graag weer aan het werk en weer iets met mensen doen. Ik zocht werk dat mij prikkelde en mij een nieuwe uitdaging kon bieden.” Henny kwam op internet een vacature als Saar tegen bij een organisatie die aanvullende mantelzorg biedt en meldde zich aan.

Avontuur

Henny komt bij verschillende mensen thuis om mantelzorgers te ontlasten door cliënten thuis te ondersteunen en activiteiten aan te bieden. Op deze manier kan bijvoorbeeld een partner zich even op iets anders richten. “Ik hou van avontuur. Dat ik niet precies weet wat me te wachten staat als ik voor het eerst bij een nieuwe cliënt thuis kom, vind ik een mooie uitdaging.” Als ze bij een cliënt thuis is kijkt ze naar de interesses van die persoon en gaat daar op in. “Ik probeer altijd een activiteit aan te bieden en een stukje beweging erin te krijgen. Ik kijk wat de cliënt normaal doet, wat hij altijd heeft gedaan en waar de belangstelling naar uitgaat, zoals een spelletje doen, luisteren naar klassieke muziek, lezen, fietsen, in de tuin werken of wandelen. En daarnaast probeer ik zoveel mogelijk de gewone dingen in stand te houden, zoals boodschappen doen en samen koken.”

Zacht zijn in hulp bieden

Henny is heel blij met haar huidige werk. “Het allerleukste aan mijn werk vind ik dat ik mensen thuis een-op-een-begeleid. In mijn vorig baan, in de verstandelijk gehandicaptenzorg, heb ik natuurlijk mijn best gedaan om cliënten zorg op maat te geven. Maar dan moest ik vaak de aandacht verdelen over meerdere mensen in een groep. En nu ben ik bij mensen thuis. Ik zie ze in hun eigen situatie en krijg een compleet beeld van hoe iemand woont en welke mensen om hen heen staan. Ik wil proberen de cliënten een zo prettig mogelijk leven te geven. En ik wil daar graag zacht in zijn, hen warmte geven. Iedereen mag in zijn eigen huis zijn zoals hij is.”

Verrijking

Dit hele proces van Saar zijn, voedt mij gewoon. Ik vind het prachtig om mensen tegen te komen die op wat voor manier laten zien hoe ze dingen aanpakken en hoe ze in het leven staan. Ik haal altijd voldoening uit mijn werk en doe het met plezier. Het is een verrijking van mijn eigen leven.”

Voor meer informatie over aanvullende mantelzorg, zie www.saaraanhuis.nl