Pieter Herder krijgt het draaginsigne in Goud met briljant opgespeld met bijbehorend een oorkonde van de Protestantse kerk.
Pieter Herder krijgt het draaginsigne in Goud met briljant opgespeld met bijbehorend een oorkonde van de Protestantse kerk. Foto: Tjamme Tilstra

Jubileumdienst ter ere organist Earnewâld

Algemeen

Met een feestelijke dienst nam Pieter Herder uit Burgum afgelopen zondag definitief afscheid als organist van de Protestantse Gemeente Earnewâld. Pieter Herder is ruim zestig jaar actief geweest als organist waarvan vijfenvijftig jaar in de voormalig Gereformeerde kerk te Earnewâld. Daarnaast begeleidde hij als dirigent verschillende koren.

Voorganger Ellie Stellingwerf gaf aan in haar preek, het belang van de organist in de eredienst. “Er is geen kunstvorm die de mens zo kan beroeren als muziek” waren de woorden van Stellingwerf, “door te luisteren maar ook door samen te zingen en zo de lofzang gaande te houden”. Anje Wester die namens de kerkenraad sprak, vatte in twee woorden samen wat Herder als organist kenmerkte, trouw en muziek.


Pieter Herder bespeelt het orgel. Foto: Ingezonden.

Troost en blijdschap

De organist was gedurende zijn werkzame leven iedere zondag de vaste organist van de nu genoemde Eben Haëzerkerk. Door zijn muzikale begeleiding heeft hij door de jaren heen veel mensen blij gemaakt met zijn orgelspel alsook troost geboden in tijden van verdriet. Door een afnemende gezondheid moest Herder stoppen met het bespelen van het orgel. Het afscheid werd gevierd in alle dankbaarheid dat hij zestig jaar organist mocht zijn.

Staande ovatie

Vandaar een muzikaal samenzijn in een bomvolle kerk met Anja Heikamp op het orgel en Bram Stellingwerf achter de piano samen met altvioliste Feikje Stellingwerf. Herder kreeg het draaginsigne in Goud met briljant opgespeld met bijbehorend een oorkonde van de Protestantse kerk. Daarna volgde een staande ovatie van de gemeente.