Speurtocht bij museum De Sûkerei.
Speurtocht bij museum De Sûkerei. Foto: ingezonden

Zomeractiviteiten bij museum De Sûkerei

Cultuur

In de zomervakantie is er voor jong en oud van alles te doen en te beleven bij museum De Sûkerei te Damwâld.

Kinderen met hun ouders en ‘pakes en beppes’ kunnen speuren over het museumterrein met de fotopuzzeltocht. Zoek de letters en vul het woord in. Na afloop krijg je een verrassing. Of je kunt oud-Hollandse spelletjes spelen, zoals hinkelen, touwtjespringen, steltlopen, sjoelen enzovoort. En natuurlijk is er de rondleiding, zodat je nog meer komt te weten over vroeger.

In de oude cichoreidrogerij wordt het verhaal verteld van de cichoreiverwerking. Voorheen was het een surrogaat voor koffie. Tegenwoordig wordt cichorei onder andere verwerkt als glucosevervanger in allerlei suikervrije producten. Op het museumterrein kunnen de drie wâldhúskes worden bekeken. Hier vertelt een rondleider het verhaal over de bewoners en over vissen/jacht, handel/ambacht en vee/akkerbouw. Poldermolen De Mearmin draait als de molenaar er is en kan het museumterrein bemalen. Na de rondleiding is het mogelijk om de bijzondere cichoreikoffie met een speciaal Sûkereike (cichoreikoekje) te proeven. Ervaar de sfeer van toen en ga even terug in grootmoeders tijd.

Museum De Sûkerei is geopend van dinsdag tot en met zondag van 13.30 tot 17.00 uur. Zie voor meer informatie op:  www.desukerei.nl.