Het 'nieuwe' college van b. en w. van Smallingerland in een dugout van ONT in Opeinde. V.l.n.r.: Robin Hartogh Heys van de Lier, Pieter van der Zwan, Maria le Roy en Sipke Hoekstra.
Het 'nieuwe' college van b. en w. van Smallingerland in een dugout van ONT in Opeinde. V.l.n.r.: Robin Hartogh Heys van de Lier, Pieter van der Zwan, Maria le Roy en Sipke Hoekstra. Foto: Actief Media

‘Meielkoar dogge wy mear’ in Smallingerland

Algemeen


Er is een nieuw collegeprogramma en er is spoedig een nieuw college in Smallingerland. ‘Nieuw’ is enigszins betrekkelijk, want van het huidige zakencollege keren de wethouders Maria le Roy en Robin Hartogh Heys van de Lier terug.

De beide andere kandidaten waren ook (kort) wethouder: Sipke Hoekstra (VVD) en Pieter van der Zwan (CU). Dit viertal heeft met burgemeester Jan Rijpstra ook de taken (’portefeuilles’) onderling verdeeld. Het collegeprogramma en het college kwamen tot stand onder leiding van de (in-)formateurs Geart Benedictus (CDA) en Gerben Huisman (CU). “Dat gebeurde vanaf het begin in een heel goede sfeer”, volgens Huisman,

De betrokken partijen - CDA, GroenLinks en FNP en VVD - hebben samen het collegeprogramma geschreven: ‘Meielkoar dogge wy mear’ / ‘Samen doen we meer’. Enkele punten: meer aandacht voor preventie in het sociaal domein, met een investering van 6,8 miljoen euro. Behalve het bouwen van 1.050 woningen tot en met 2025 nog 500 extra woningen tot en met 2030, met een investering van 1,6 miljoen euro. Het college wil de nieuwbouw ook versnellen. Op economisch gebied wordt 3,1 miljoen euro geïnvesteerd. Voor het ‘versneld verduurzamen’ van de samenleving investeert de gemeente twee miljoen euro. Voor dienstverlening en participatie komt 3,6 miljoen euro beschikbaar. Op sociaal gebied zal meer worden samengewerkt met maatschappelijke en religieuze organisaties.

Er is 4,6 miljoen euro voor verbetering van de openbare ruimte, onder andere het centrum van Drachten. Het nieuwe college wil meer doen voor de fiets(ers) en minder (parkeerruimte) voor auto’s en autobestuurders. Voor het ‘profileren’ van Drachten als innovatiestad’ is 1,6 miljoen euro beschikbaar.

Voor sport en cultuur komt bijna 1,5 miljoen euro extra per jaar, onder andere om meer bewegen te stimuleren. Het college streeft naar het behoud van ‘Simmerdeis’, het jaarlijkse cultuurfestival in het Slingepark in Drachten. Voor het verbeteren van veiligheid, ook op digitaal gebied, wordt 1,8 miljoen euro geïnvesteerd. Er komen dorps- en wijkwethouders: wie welke dorpen en wijken zal ‘doen’ is inmiddels afgesproken.