De lancering van de nieuwe, elektrische Burgum Mobyl-auto was in 2019. Het is de meest bekende vorm van 'lokaal' of 'regionaal' openbaar vervoer onder 50-plussers in Tytsjerksteradiel.
De lancering van de nieuwe, elektrische Burgum Mobyl-auto was in 2019. Het is de meest bekende vorm van 'lokaal' of 'regionaal' openbaar vervoer onder 50-plussers in Tytsjerksteradiel. Foto: Actief Media

Zeven procent vijftig-plussers Tytsjerksteradiel wekelijks met openbaar vervoer

Algemeen

Het openbaar vervoer bij 50-plussers in Tytsjerksteradiel heeft geen beste naam. Dat blijkt zowel uit de vele negatieve opmerkingen die zij over het openbaar vervoer hebben geuit in een enquête van NHL-studenten, als ook uit het geringe gebruik dat 50-plussers maken van het openbaar vervoer: nog geen zeven procent gaat wekelijks of vaker met het openbaar vervoer.

Door Gerrit van der Meer

De enquête is verricht door studenten van de NHL in Leeuwarden, in opdracht van de Seniorenraad van Tytsjerksteradiel. Opvallend aan de antwoorden is, dat vele 50-plussers melden ‘bekend te zijn’ met de diverse lokale en regionale vormen van het openbaar vervoer, maar er tegelijk nauwelijks gebruik van maken.

De Burgum Mobiel is onder de 50-plussers het meest bekend als ‘regionale vervoersvorm’: ongeveer de helft van de geënquêteerden weet er van. Ongeveer dertig (van de bijna 500) van hen maken er ook gebruik van. Het minst bekend is het ANWB-Automaatje: circa 33 mensen weten er van en hooguit één of twee maken er ook gebruik van.

Elf lokale en regionale ov-vormen

Alle overige lokale en regionale vervoersvormen zitten daar qua bekendheid en qua gebruik tussenin. Het zijn er in totaal elf. Hier nog niet genoemd zijn: Valys, Vrije Reiziger, WMO-vervoer, Belbus, Opstapper, Lokaal loket Eastermar, Kerkvervoer, MVT (Maatschappelijk Vervoer Trynwâlden) en Taxipas. De ‘zorgbusjes’ van Berchhiem en Bennemastate staan er niet bij, want die zijn alleen voor cliënten van deze zorginstellingen en in die zin niet als ‘openbaar’ te beschouwen.

“Betere samenwerking”

Diverse vertegenwoordigers van de lokale en regionale vormen van openbaar vervoer kregen de enquêteresultaten donderdag 23 juni gepresenteerd door de NHL-studenten Laura Hagedoorn en Jurre de Vries. Er ontstond al snel een gesprek over de (on-)mogelijkheden om onderling beter met elkaar samen te werken, zonder dat dit overigens meteen tot concrete afspraken leidde. Ze hebben gemeen dat ze allemaal draaien op (vaak tientallen) vrijwilligers.

Kritische opmerkingen

Dat er voor 50-plussers in Tytsjerksteradiel nog wel wat moet gebeuren, wil men hen in grotere aantallen in het openbaar vervoer krijgen, bleek uit de kritische ‘losse’ opmerkingen die de geënquêteerden hadden geplaatst over het openbaar vervoer: bushaltes (en dus bussen) buiten de dorpen: slecht idee. Trein valt vaak uit. Lijn 13 moet weer door Surhuisterveen. Lange wachttijden overstap richting Leeuwarden. Bus rijdt regelmatig voor iemands neus weg.

Er ontbreekt een directe lijn tussen Trynwâlden en Burgum. (MVT rijdt overigens wel zo nodig op en neer tussen Trynwâlden en Burgum, bleek donderdag). Laat vaker een bus door het dorp (Gytsjerk) rijden. Het busvervoer naar Dokkum en Feanwâlden stopt ‘s avonds (te) vroeg, vooral in het weekend. Aansluiting tussen bus en opstapper is slecht/stressvol.

“De NS is te ingewikkeld”

Over het gebruik van de OV-chipkaart en poortjes (in Leeuwarden) voor het treinvervoer: de NS is te ingewikkeld voor oudere reiziger (pasjes en automaten). Je hebt coaching nodig voor het gebruik van de ov-kaart. Jammer dat je geen normaal kaartje meer kunt kopen bij een loket. De ov-kaart verkrijgen en gebruiken is te ingewikkeld, dat weerhoudt mensen. Graag papieren bus- en treinboekje/regeling. Het juiste gebruik van paaltjes en pasjes is onduidelijk.

Eastermar wil beter ov

De enquête leidde tot veel opmerkingen over de situatie in Eastermar: In Eastermar is alleen een opstapper, de enige manier om bijvoorbeeld naar Groningen te gaan is via Drachten. Er is vanuit Eastermar behoefte aan een opstapper naar Buitenpost, ook voor de jeugd die in Groningen studeert. Opstapper is mooi dichtbij, hoewel beperkt. Eastermar moet opgenomen worden in de reguliere buslijnen. Eastermar moet verbindingen krijgen naar Drachten, Feanwâlden of Buitenpost. In Eastermar is geen reguliere buslijn, dus neem je snel de auto. Maak belbus Eastermar gratis, als men een ov-jaarkaart heeft.

“Eén simpel betaalsysteem”

Dit laatste was aanleiding tot de opmerking bij de vertegenwoordigers van de lokale en regionale openbaar vervoerders: het zou mooi zijn als iedereen met één systeem, bijvoorbeeld het bankpasje, zijn of haar rit zou kunnen betalen. Een andere opmerking: er zou meer goed toegankelijke informatie moeten zijn voor de reisconsumenten, “bijvoorbeeld in Weekblad Actief!”