De historische boerenpramen aan de steiger bij hotel Oostergoo in Grou.
De historische boerenpramen aan de steiger bij hotel Oostergoo in Grou. Foto: AciefMedia

Serieus dobberen tijdens 17e Rotary Pramenregatta in hartje Fryslân

Op 21 juni vond de 17e Pramenregatta van Rotaryclub Drachten de Wouden plaats. Met deze historische zeilschepen wordt gestreden om de Pije Bokaal in het hart van Fryslân te Grou. Voor goede doelen, sensatie, plezier en gezelligheid. De stralende weersomstandigheden zorgden ondanks weinig wind toch voor een fantastische zeildag voor het goede doel. Evenals de vorige editie gaat de opbrengst naar het kinderoncologisch kamp Zomerzotheid in de Veenhoop, een zomerkamp voor kinderen met kanker. https://skov.org/zomerzotheid/

*Een tiental teams van bedrijven uit Noord-Nederland en zelfs eentje uit Harderwijk had zich ingeschreven voor de regatta om samen met medewerkers, klanten, leveranciers en andere relaties te strijden om de felbegeerde Pije Bokaal. Als extraatje tijdens deze editie aan verpleegkundig personeel een dagje uit aangeboden. “Zo willen we onze waardering uitspreken voor deze groep zorgmedewerkers die zich de afgelopen twee jaar tijdens de corona pandemie enorm voor ons hebben ingezet”, laat organisator Ab Borg weten.

Het bijzondere aan deze wedstrijd op het Grouster Pikmeer is dat er gezeild wordt met authentieke Fryske preamen. De prachtige platbodem vrachtscheepjes werden vroeger door de boeren in Friesland voor transport over water gebruikt. Volgens de uit Grou afkomstige wedstrijdleider en schipper Age Veldboom konden er zo’n twaalf koeien in een praam vervoerd worden. Vandaag hoefden er geen koeien vervoerd te worden maar stapten in elke platbodem twaalf mensen.

De deelnemende bedrijven huren een praam inclusief schipper en bemanningslid van leden van de vereniging De Fryske Boerepream. Een van de teams stond onder leiding van Wopke de Vegt tegenwoordig technisch directeur van de Nederlandse Ski Vereniging. Ab Borg verwacht dat er dit jaar zo’n 6000 euro is ingezameld is.

Negentien jaar geleden kreeg Borg het idee voor de regatta. "Ik hou van wedstrijdzeilen. Wij hebben toen de regatta georganiseerd en daar een goed doel bij gezocht. Hoewel we meestal elk jaar voor een ander goed doel kiezen hebben we besloten om deze editie weer te gaan zeilen voor het kinderoncologisch kamp Zomerzotheid in de Veenhoop." Het zomerkamp dat op dit ogenblik gaande is wordt georganiseerd door Stichting Kinderoncologische Vakantiekampen. Veertig kinderen kunnen tijdens de vakantie even hun ziekte vergeten, en weer gewoon kind zijn. Ze beleven nu een zomerzotte zeilvakantie in Friesland. Op en in het water: zeilen, kanoën, zwemmen en duiken. En op het land: spelletjes, disco, bonte avond en chillen bij een kampvuur! Ze kunnen het allemaal beleven tijdens Zomerzotheid.