Dringen geblazen achter de interruptiemicrofoon in de raadszaal van Achtkarspelen. Staand v.l.n.r: Toos van der Vaart-Kralt (CU), Jeffrey Graansma (PVV) en Albert van Dijk (FvD).
Dringen geblazen achter de interruptiemicrofoon in de raadszaal van Achtkarspelen. Staand v.l.n.r: Toos van der Vaart-Kralt (CU), Jeffrey Graansma (PVV) en Albert van Dijk (FvD). Foto: Actief Media

Tweestrijd over collegevorming in Achtkarspelen

Het spoeddebat dat ‘oppositiepartijen’ in de gemeenteraad van Achtkarspelen hadden aangevraagd voor donderdagavond 19 mei, gaf énige duidelijkheid: er is een tweestrijd tussen de (beoogde) ‘coalitie’ (van CDA, FNP en GBA) en de overige partijen. Maar inhoudelijke duidelijkheid en meer zicht op wie de nieuwe (of blijvende) wethouders worden, kwam er niet.

Er is maandag 23 en dinsdag 24 mei verder onderhandeld, is het enige dat de betrokkenen melden. Het debat op 19 mei was aangevraagd door Toos van der Vaart-Kralt (CU), mede namens andere partijen in de ‘oppositie’, zoals GroenLinks en PVV. Met andere woorden: ‘links’ en ‘rechts’ binnen de ‘oppositie’ kozen één lijn: ontevredenheid over de procedure.

Aanleiding tot het debat was een mailtje van wethouder (en raadslid) Jouke Spoelstra aan alle partijen in de raad, met het verzoek met ideeën te komen over de inhoud van het toekomstige beleid. "Yn myn mailtsje stie noch neat ynhâldliks oer it takomstige belied", zei Spoelstra na afloop van het debat. Hij had verzocht via e-mail te reageren.
In plaats daarvan wilde de 'oppositie' een raadsbreed debat, met name over de procedure. Want dat was toch waar CDA en FNP (”it stiet yn jimme ferkiezingsprogramma!”) voor staan: raadsbreed beleid? De verwijten over en weer (praten over de procedure, versus praten over de inhoud) klonken bijna anderhalf uur, zonder een stap verder te komen.

"Wy moatte noch leare"

FNP-er Tjibbe Brinkman merkte op dat een ‘cultuurverandering' in de gemeenteraad naar meer openheid wellicht jaren zal vergen: "Transparânsje moatte wy ek leare. Dat nimt mooglik wol meardere riedsperioades!” zei hij.

Deze week vervolg

Aan het spoeddebat waren fractievergaderingen achter gesloten deuren vooraf gegaan. Wethouder en coalitieleider Jouke Spoelstra keerde na het openbare spoeddebat ook terug naar de beslotenheid. Hij wilde voor de videocamera van Actief Media geen toelichting geven. Ook niet op de vraag: ‘Hoe no fierder?' "Ik wol it ferfolch earst yntern besprekke”, zei Spoelstra. Dit is dus maandag en dinsdag gebeurd.