Paddy's Off Day is één van de vele bands op 4 juni tijdens Peije Dei in Drachten.
Paddy's Off Day is één van de vele bands op 4 juni tijdens Peije Dei in Drachten. Foto: Ingezonden

45ste editie Straatfestival Peije Dei 4 juni in Drachten

Algemeen

Peije Dei beleeft dit jaar de 45ste editie in Drachten. Het wordt weer een grandioos festival voor jong en oud, met een breed aanbod van muziek en theater, niet weg te denken uit Drachten. Zaterdagmiddag 4 juni van 13.00 tot 17.00 uur.

In 1975 vond het eerste festival plaats onder leiding van Hotze Jelsma. Toen was het voornamelijk een festival van trekzakspelers en muzikanten van Tsjoch (de inmiddels opgeheven vereniging van Friese folkmuzikanten).

Twee jaar uitgesteld

Zo’n twintig jaar geleden nam de winkeliersvereniging Ha & Ie het organiserende stokje over en werd ‘Peije Dei’ een straatfestival met veel muziek, theater en straatacts. Tienduizenden mensen hebben in voorgaande jaren de festivals bezocht en zullen ook zeker uitkijken naar deze twee jaar uitgestelde (vanwege de Coronapandemie) 45ste editie.

Variatie op tien podia

Op een tiental, podia verspreid door het centrum van Drachten, staan verschillende bands en is er voor elk wat wils qua muziekstijl. Friese troubadours, zoals Gurbe Douwstra, Piter Wilkens en Marcel Smit met eigen/Fries repertoire en samen in het liedjesprogramma Frisicana lll voor Café Marktzicht. Jaap Louwes wisselt af op de podia met de Groningse band de StroatklinkerS. Fryaz met Friese en Iers op het Moleneind en Paddy’s Day Off met veel Ierse muziek. Dit optreden wordt afgewisseld door de troubadour Onno Loonstra.

Zeemansliederen

Ook zeemansliederen van onder andere de Piipegaeltsje Sjongers klinken in het centrum, zij trekken van podium naar podium. Griet Wiersma en Early Bird zijn terug op Peije Dei en staan op het Museumplein, waar ook de bandleden van Syncoop Talant te horen en te zien zijn.

Verdere bands voor de Koperen Bel zoals Challenger en voor het Raadhuys de Blowing Away Band. De BigBang Drachten onder leiding van Jelle Visser staat voor de Waag en onder het carillon is een dansdemonstratie van Studio to B.

Het smartlappenorkest Zieken en Zeevarenden staat in de Oosterstraat, waar ook de schminkstand voor kinderen te vinden is. Ook is Clown Knipoog er en zijn er de dames van Fleurop.

Poëziepodium is nieuw

De tien podia zijn op loopafstand van elkaar en onderweg van het ene naar het ander podium kom je de dansers van Nynke van Duinen tegen met hun act ‘GJET’, de dikke dames met flyers en programma’s. Nieuw is het podium in de Kerkstraat met poëzie: acht dichters zullen daar hun gedichten voorlezen.

Peije vertolkt door Kaye

‘Peije Dei’ dankt zijn naam aan de legendarische straatmuzikant Peije, die in vroegere dagen al zingend en spelend op zijn trekzak door de straten liep en die nu vertolkt wordt door Kaye. Het is een prachtig festival voor jong en oud met een breed aanbod van muziek en theater, niet weg te denken uit Drachten. Straatfestival ‘Peije Dei’ is een Ha&Ie-evenement, volledig geprogrammeerd en georganiseerd door vrijwilligers.