Het ontmoetingsdiner in de Kruiskerk in Burgum.
Het ontmoetingsdiner in de Kruiskerk in Burgum. Foto: ingezonden

Sfeervol ontmoetingsdiner met Oekraïners in de Kruiskerk

Algemeen

Vrijdag 20 mei organiseerde de werkgroep ‘blik op de toekomst’ van de Protestantse Gemeente Burgum een ontmoetingsmoment voor gemeenteleden en Oekraïense vluchtelingen die in Berchhiem wonen. Het was een bijzondere avond met heerlijk Oekraïens eten, muziek, waardevolle contacten en gesprekken. 

Met de vertaal-app SayHi was communicatie over en weer een uitkomst. Je zegt iets in de microfoon van je smartphone en de ander leest meteen de vertaling, een prachtig hulpmiddel. De Oekraïense Olga, die al acht jaar in Burgum woont, was tijdens deze avond een fantastische tolk voor haar landgenoten. Een groep Oekraïense dames kookte vrijdagmiddag in de keuken van De Stryp een heerlijke soep en andere Oekraïense gerechten voor bijna honderd eters. 

Er was een fijne, open sfeer. Soms waren er momenten van emotie en verdriet, bijvoorbeeld tijdens het zingen van het Oekraïense volkslied of tijdens de persoonlijke gesprekjes. De Oekraïners zijn dankbaar voor de gastvrijheid die Burgum hen biedt in Berchhiem. Door dit ontmoetingsdiner zijn Oekraïners en Burgumers met elkaar in contact gekomen en zijn er fijne contacten ontstaan. De organiserende werkgroep ‘blik op de toekomst’ kijkt uit naar een volgende ontmoeting, die er zeker gaat komen.