Nico Minnema, bewoner van de Alde Feanen bij Earnewâld, juicht de inbreng van de WUR-studenten toe. Zie ook de video.
Nico Minnema, bewoner van de Alde Feanen bij Earnewâld, juicht de inbreng van de WUR-studenten toe. Zie ook de video. Foto: Actief Media

Studenten gooien ideeën op voor Nationaal Park

Een kleine dertig studenten van de Wageningen Universiteit en Research (WUR) hebben ideeën gepresenteerd voor Nationaal Park De Alde Feanen en andere delen van 'het lage midden' van Fryslân. Opdrachtgever was de provincie Fryslân, die samen met andere betrokkenen werkt aan een Nationaal Park Nieuwe Stijl.

Eén van de opvallende ideeën is om de Noardlike Fryske Wâlden, de zuidwesthoek en het midden van Fryslân tot één 'nationaal landschap WaterRijk' te bestempelen. Tussen deze gebieden kunnen meer (vaar-)verbindingen komen, voor recreatie en voor beroeps(personen- en goederen)vervoer. Een ander idee is om pal westelijk van Drachten - noordelijk van Smalle Ee en De Wilgen - meer woningen aan het water te bouwen en ruimte te maken voor woonarken.

De groep 'Nationaal Park Frystyl' keek naar het gebied van Leeuwarden tot en met Dokkum en tot Drachten. Voorgestelde 'strategieën': natuurcorridors, fiets- en wandelpaden en (niet-)plaatsgebonden recreatie. De bereidheid van boeren zou moeten worden onderzocht om over te schakelen op 'natuur-inclusieve' landbouw.

Het vergroten van het aantal 'petgaten' in de omgeving van de Veenhoop komt van weer een andere groep. Een idee is ook om recreatieverblijven in en rond de Alde Feanen te maken: zoveel mogelijk verspreid, in plaats van geconcentreerd. De ideeën van de WUR-studenten verweken zij nu in posters. Die worden gebruikt in diverse gesprekken die volgen met bewoners, bedrijven en organisaties in het gebied. De informatie die uit deze bijeenkomsten, het werk van de studenten en de inbreng van eventuele te raadplegen experts worden verwerkt in een samenhangend plan voor het Nationaal Park Nieuwe Stijl, dat klaar moet zijn in 2024.

Nico Minnema, inwoner van Earnewâld en de Alde Feanen en ervaren natuur- en landschapsbeheerder, waardeert de inzet en inbreng van de studenten. "As se mar net sizze hoe't it moat, want dan set Jan en Alleman de hakken al gau yn 't sân. Dat barde yn de jierren njoggentich doe't it gie oer de 'Blauwe Zône'."