'De blues van Kattenburg' in een huiskamer. Donderdag te zien en te horen in de Ontmoetingskerk in Beetsterzwaag. V.l.n.r.: fluitiste Eleonore Pameijer, pianist Tobias Borsboom en acteur Harpert Michielsen.
'De blues van Kattenburg' in een huiskamer. Donderdag te zien en te horen in de Ontmoetingskerk in Beetsterzwaag. V.l.n.r.: fluitiste Eleonore Pameijer, pianist Tobias Borsboom en acteur Harpert Michielsen. Foto: Tim Hillege

'Blues van Kattenburg' 5 mei in Beetsterzwaag

Donderdag 5 mei begint in de Ontmoetingskerk van Beetsterzwaag 's middags om vier uur het klassieke Vijf Mei-concert, dit keer door de professionele musici van het Leo Smit Ensemble: Eleonore Pameijer, fluit; Tobias Borsboom, piano en acteur Harpert Michielsen.

‘De Blues van Kattenburg’ is een programma met toegankelijke, swingende muziek en ontroerende verhalen. Hierin verbeeldt acteur Harpert Michielsen het oorlogsverhaal van de Joodse componist Dick Kattenburg (1919-1944) en zijn leermeester Leo Smit (1900-1943). Door de combinatie van muziek en theater komt het werk van in de Tweede Wereldoorlog vervolgde componisten tot leven.

Er worden werken gespeeld van Dick Kattenburg en zijn leermeester Leo Smit (1900-1943); tevens klinkt er muziek van Marius Flothuis, die in Kamp Vught gevangen zat wegens verzetsactiviteiten. Tijdens deze gevangenschap zag hij kans een aantal werken te componeren.

De voorstelling maakt invoelbaar hoe jonge mensen met veel talent, levenslust en plannen, worstelen met discriminatie, terreur en inperking van hun vrijheid.

Leo Smit en zijn vrouw Lientje worden begin april 1943 via de Hollandse Schouwburg op transport gesteld naar kamp Westerbork. Eind april worden zij afgevoerd naar vernietigingskamp Sobibor, waar ze direct na aankomst worden vermoord.
Op 5 mei 1944 wordt Kattenburg opgepakt, waarschijnlijk tijdens een razzia in een bioscoop. Kort daarna, op 19 mei 1944, wordt hij naar Auschwitz gedeporteerd, waar hij tussen mei en september dat jaar wordt vermoord.
Marius Flothuis overleeft de oorlog, na vele ontberingen in kamp
Sachsenhausen en een verschrikkelijke ‘dodenmars’ die twaalf dagen duurt.
Na de oorlog worden de namen en werken van tientallen vervolgde componisten bijna vergeten. De Leo Smit Stichting doet sinds 1996 onderzoek, vertelt over deze - inmiddels meer dan dertig - componisten, maakt hun bladmuziek toegankelijk en laat de vergeten muziek weer klinken. Zie de website: http://www.leosmit.org

Fluitiste Eleonore Pameijer, oprichter en artistiek leider van de Leo Smit Stichting, ontdekte bij een familielid van Kattenburg een stapel manuscripten op zolder, van waaruit het idee voor deze voorstelling ontstond. Pameijer: "We wilden twee jaar geleden deze voorstelling al spelen, vanwege het feit dat de bevrijding 75 jaar geleden was. Maar ja, toen kwam corona. Daarom hebben wij het nu extra druk met vele voorstellingen!"

Het is januari 1940. Dick Kattenburg – net 21 jaar oud, veelbelovend violist en aanstormend componist – maakt zich zorgen. Achter de piano kan hij zijn gevoel uiten. Dick speelt een blues. Er is verdriet, maar ook levenslust. Dick Kattenburg wordt geboren in Amsterdam. Hij neemt compositieles bij Leo Smit. Dan breekt de oorlog uit.
Acteur Harpert Michielsen, fluitiste Eleonore Pameijer en pianist Tobias Borsboom vertellen het verhaal.
De regie is van Tonje Langeveld.

In de voorstelling worden twaalf muziekfragmenten gespeeld: vijf gecomponeerd door Dick Kattenburg, zes door Leo Smit en één door Marius Flothuis.

Entree: € 15, - (t/m 18 jaar: gratis). Kaartverkoop: Online bij Eventbrite (met boekingskosten) en vanaf 15:30 uur aan de zaal. Zie ook de website van cultbee.