Albert van der Schuur
Albert van der Schuur Foto: Actief Media

Birwa Tours heeft het nu smoordruk

Touringcarbedrijf Birwa Tours uit Damwâld heeft net als veel bedrijven in de toeristische en evenementensector een moeizame tijd achter de rug. Dankzij rijkssteun kon het bedrijf het hoofd boven water houden, ook al werden lang niet alle ontstane kosten gedekt.

Er hoefde geen van de acht bussen de deur uit en inmiddels is ook het personeel weer voltallig. “Wy hawwe it no smoardrok!” zegt mede-eigenaar Rennie Beijaard. De bussen worden momenteel veel gebruikt voor schoolreisjes, zowel naar het buitenland als binnen Nederland. En ook voor dagtochten en evenementen rijden diverse bussen en chauffeurs van Birwa Tours kriskras door Nederland.

Op 18 april ging er een dagtocht naar Amsterdam en omgeving. Op 19 mei is er de Libelle Zomerweek in Vijfhuizen en op 14 juni staat een bezoek aan de Floriade in Almere op het programma. Op 23 juni staat een dagtocht gepland naar het concert van de beroemde hardrockband Guns N’Roses. “Foar dat publyk sette wy de lûdynstallaasje yn de bus wat lûder!” zegt Willy Beijaard.

Hij heeft zijn verantwoordelijkheid van eigenaar overgedragen aan zijn echtgenote Rennie en hun zoon Willem. Bovendien zijn er 22 chauffeurs en een schoonmaakster voor Birwa Tours werkzaam.

Zij zorgen er samen met de eigenaars Rennie en Willem Beijaard voor dat de acht bussen elke dag tip-top (kunnen) rijden. Dat zijn twee dubbeldekkers voor elk 88 personen, vijf ‘gewone’ bussen voor vijftig tot 62 passagiers en een minibus voor maximaal 25 reizigers.

Een gevolg van het twee jaar vrijwel stil staan van de bussen was dat er bijvoorbeeld vorstschade ontstond. “Dat is skea dy’t net troch it Ryk fergoede wurdt”, legt Willy Beijaard uit. Het belangrijkste gevolg van de Coronatijd is dat het spaargeld opraakte. “Wy hiene nijbouplannen, want it bedriuw groeit hjir út it jaske”, vertelt Willy. “Mar wy moatte earst wer sparje, foardat it oan nijbou ta is.”

Het bedrijf begon ooit (??) in de tweelingdorpen Birdaard en ‘Wânswert oan de Streek’, vandaar de samentrekking in de naam Birwa Tours. In 1984 volgde verhuizing naar de Hoofdstraat in Damwâld, mede nodig vanwege de gemeentelijke taxivergunning. In 2000 werd verhuisd naar de huidige locatie. Wanneer de volgende verhuizing zal zijn, is nog koffiedik kijken.

Meer informatie: https://birwa.nl