Jellie en Nellie.
Jellie en Nellie. Foto: Ingezonden

Wâldsang-volgspot: Nellie en Jelle geven examenconcert

Op vr. 22 april a.s. doen Nellie Bijker en Jelle van Huizen openbaar zangexamen bij de Wâldsang. Aanleiding voor een nadere kennismaking: een gesprek over ferskes, tranen, muziekles, lasagne en meer. 

“Waarom voor zang gekozen?”. Nellie reageert: “… Pfoe, leek me leuk. Door te zingen kan ik mijn muzikaliteit kwijt”. Jelle: “Na drumles leerde ik gitaar spelen. Daarbij zong ik en ontstond mijn keuze voor zang”.

Beiden hebben les van Gezina van der Zwaag. Nellie vertelt: “Soms kletsen we even totdat Gezina zegt; ‘Noh, siwwe no mar wot sjonge?’ Dan doen we zangoefeningen en zing ik een zelf gekozen nummer. ‘Hast een leuk ferske utsocht’, zegt ze dan”. Jelle vult aan: “We werken aan techniek en nummers, waar Gezina feedback op geeft”. 

Tranen in de les

Nellie vervolgt: “Wanneer je zingt kan er wat gebeuren. Ik heb wel jankend in dat lokaaltje gestaan. Zo’n les is een veilige omgeving waar je je gevoel kwijt kunt”. “En een plek om stijlen uit te proberen”, zegt Jelle. “Ik kom soms met andere nummers dan Gezina van me gewend is”.

Best wel spannend

Nellie doet C-examen. “Ik speel met mijn bandje Butterscotch en met de Wâldsang Bigband, met mijn vader op contrabas! Ik zing blues, rock, soul, en een musical nummer. Ik ben er wel wat nerveus voor. Maar zoals Gezina zegt; ‘vergeet niet te genieten.’ En als ik daar dan sta kan ik ook niks anders doen”. Jelle doet B-examen. “Ik zing Avi Kaplan, Elvis, Phil Collins en Dadi Freyr en word begeleid door mijn bandje ‘Maplestrike’, het Wâldsang Slagwerkensemble en zangleerlingen. Zenuwachtig ben ik niet echt, al geeft de voorbereiding wel stress”.

Meezingen in de auto

Nellie leerde veel muziek kennen met haar ouders op vakantie. “En nu via Spotify”. Mijn muzieksmaak is verbreed. Goede muziek is in elk genre te vinden”. Jelle herkent dit: “Maar favoriet zijn blues, rock en folk”.

Tijd voor andere hobbies?

“Jazeker” vervolgt Nellie: “Tekenen en schrijven. Ik hou van verhalen. En boksen met mijn pa in de garage”. Jelle speelt naast slagwerk en gitaar ook games op de computer.

“Nu wil je weten wat ons lievelingseten is? ” grapt Jelle. “Nou, voor mij is dat lasagne!”. “En voor mij pasta” lacht Nellie. “Of sushi!”.

De Wâldsang 

“Of we de Wâldsang aanraden voor muziekles?”. Jelle twijfelt niet: “Jazeker, het is gezellig en de docenten zijn erg goed”. Nellie beaamt dit: “Absoluut. Je kunt er lekker bezig zijn met muziek en dat geeft een heel voldaan gevoel!”. 

De examens zijn vrijdag 22 april bij de Wâldsang in Buitenpost (de Ring 1a). Jelle om 19.45 uur, Nellie om 20.45 uur. Iedereen is welkom, gratis entree. Zie ook www.cultuurcentrumdewaldsang.nl. voor de complete Volgspot en andere.