In de Lawei werd het dinsdagmiddag even gezellig op het podium.
In de Lawei werd het dinsdagmiddag even gezellig op het podium. Foto: Piet Douma

Inclusief ondernemen: “Elk talent verdient kans op betaald werk”

In schouwburg De Lawei in Drachten was dinsdagmiddag 12 april 2022 een bijeenkomst over ‘inclusief ondernemen’, onder het motto: ‘Elk talent verdient een kans’ (op betaald werk). Drie ondernemers vertelden over hun ervaringen en tien werkzoekenden, vooral uit Drachten, presenteerden zichzelf. Na afloop gingen ze samen op de foto.

Burgemeester Jan Rijpstra van Smallingerland zei dat de bijeenkomst onderdeel is van het actieplan ‘Human Capital’, menselijk kapitaal. Daarin werkt de gemeente samen met het bedrijfsleven en het onderwijs. “De missie is dat ieders talent wordt benut.”

Drie ondernemers vertelden als ‘ambassadeurs’ van het project over hun ervaringen. Geale Miedema van Metalis BV in Drachten: “Elke inwoner kan bij ons werken. Mensen moeten doordrongen zijn van hun meerwaarde.”

Sander Veenstra van Get2Green Logistics in Drachten vindt dat mensen zich moeten kunnen ontwikkelen. Dat vergt iets van de medewerkers, maar ook van de ondernemers, aldus Veenstra: “De aanpassing zit meer in je denkwijze als ondernemer.”

Erik van der Velde van Medipoint, ook in Drachten, heeft een concreet voorbeeld hoe het technisch talent van medewerker Bart tot zijn recht komt. Door een bescheiden reorganisatie kon Bart aan de slag: hij doet nu in heel Friesland voor Medipoint technische klussen en de overige vijf monteurs doen de wat lastiger karweien.

Tien talenten

De tien talenten presenteerden zich in de Lawei. Zij staan ook vermeld in een krantje dat naar aanleiding van het project wordt verspreid.

Fiona Griffin (35) wil graaf fulltime werken in de thuiszorg, de productie, in het groen of in de horeca. Zij is “een zorgzame, betrouwbare en sterke werknemer.”

Denise de Jong (25) zou graag willen werken in een winkel of als schoonheidsspecialiste. Ze wordt gezien als “erg flexibel en klantvriendelijk.”

Inna Soldatkina (50) komt uit Wit-Rusland en woont sinds 2003 in Nederland. Ze studeerde voor docente aardrijkskunde en had een reisbureau. Ze is nu vrijwilliger bij MOS en hoopt meer werkervaring op te doen, bijvoorbeeld als baliemedewerker, telefoniste of in de detailhandel.

Rianne van der Veen (27) zou graag in de zorg aan de slag willen, bijvoorbeeld in de huishoudelijke hulp. Het leven van zorgvragers iets draaglijker maken “geeft mij een geluksgevoel.”

Nurilla Maletzki is op zoek naar productie- of magazijnwerk of licht administratief werk. Ze spreekt vloeiend Nederlands en verstaat het Fries goed. Ze wil graag blijfen leren en is een vrolijke noot is op de werkvloer.

Mohamed Abdelaziz (55) was in Syrië twintig jaar tandarts. Hij zou het liefst ook in Nederland als tandarts aan de slag willen, maar moet dan eerst zijn Nederlands verbeteren. Intussen zou hij aan de slag willen als bijvoorbeeld chauffeur of bezorger, of als houtbewerker.

Tamara Menes (29) is afgestudeerd als apothekersassistente. Ze is creatief en op zoek naar nieuwe kansen, bij voorkeur in de creatieve sector van muziek, film en evenementen.

Johnny Bergsma is net als Tamara muzikaal, maar hij is ook technisch en hulpvaardig. Een baan als conciërge of techneut past hem goed. Hij werkte als vrijwilliger in een buurthuis.

Rand Hama (27) is momenteel vrijwilliger in het maatjesproject bij de inloop in de Wiken. Het liefst zou hij ongeveer hetzelfde werk blijven doen, maar dan als betaalde kracht.

Carla Vellinga wil graag aan de slag als hulp in de huishouding. Ook het werk in de horeca – denk aan het klaarmaken van lunches – lijkt haar aantrekkelijk.