Hendrik van Rijs (links) en Anne van Zinderen bij de Buick 28-24 SIX, die ook op de expositie te zien is. Scan de QR-code voor een korte video.
Hendrik van Rijs (links) en Anne van Zinderen bij de Buick 28-24 SIX, die ook op de expositie te zien is. Scan de QR-code voor een korte video. Foto: Actief Media

Viering 250 jaar Brandweer Smallingerland

Algemeen

In 2018 werden de oud-brandweermannen Anne van Zinderen en Hendrik van Rijs benaderd door Smelne’s Erfskip. Van Zinderen: “De persoan fan Smelne’s Erfskip sei: ‘Neffens ús bestiet de brânwacht hjir yn Smellingerlân hast 150 jier’. Ik sei: ‘Tel dêr mar 100 jier by op.’” 

De heren zouden het jubileum in 2020 organiseren, maar toen kwam corona. Nu wordt het jubileum eindelijk gevierd met een expositie, een lezing en een reünie. De expositie is van 24 april tot en met 22 mei te zien in De Lawei. Naast voorwerpen en voertuigen worden er veel foto’s getoond. Op 23 april en 10 mei geeft Van Zinderen een lezing over de geschiedenis van de brandweer. De lezing op 23 april is voor genodigden en is eigenlijk ook een reünie. De lezing op 10 mei is vo..