In het gemeentehuis van Dantumadiel in Damwâld komen in de toekomst wellicht weer wat meer ambtenaren te werken.
In het gemeentehuis van Dantumadiel in Damwâld komen in de toekomst wellicht weer wat meer ambtenaren te werken. Foto: Actief Media

Kosten ‘ontvlechting’ Dantumadiel en Noardeast-Fryslân erg onzeker

Algemeen

De ruwe schattingen van de kosten van ‘ontvlechting’ - het stoppen van de samenwerking - tussen de gemeenten Dantumadiel en Noardeast-Fryslân lopen opvallend ver uiteen. Lysias Advies uit Amersfoort maakt in haar adviesrapport onderscheid tussen incidentele (eenmalige) en structurele (lang blijvende) kosten. De incidentele kosten schat het bureau op minimaal 2,326 miljoen euro en maximaal op bijna 7,2 miljoen euro. De lang blijvende kosten worden minimaal ruim 1,3 miljoen en maximaal ruim 5,7 miljoen euro.

De ict (informatie- en communicatietechnologie) is in duurste kostenpost: incidenteel maximaal ruim 3,2 miljoen euro en ‘structureel’ is het ‘efficiëntieverlies’ maximaal bijna 3,3 miljoen euro. Ook de extra personele kosten kunnen - maximaal - enkele miljoenen euro’s bedragen. Niettemin zijn beide gemeenten van plan geen gedwongen ontslagen toe te passen.

Streefdatum: 1 januari 2024

De ‘scheiding’ tussen beide gemeenten dient 1 januari 2024 zijn beslag te krijgen. Tot die tijd moeten er nog diverse tussenstappen worden uitgevoerd. Op 19 april bespreekt de bestuurscommissie van beide gemeenten het advies van Lysias. Daarna wordt ook advies gevraagd aan de ondernemingsraad van de ambtelijke organisatie. Dat advies wordt 3 juni verwacht. De gemeenteraad van Noardeast-Fryslân bespreekt het rapport op 16 en 23 juni, de agendacommissie van Dantumadiel op 14 juni en de raad eventueel op 4 juli dit jaar.

Hoe verder?

Op 1 juni 2023 moeten de colleges van b. en w. besluiten over de definitieve uitkomsten van de ‘ontvlechting’, die op 1 januari 2024 zijn beslag moet krijgen. Intussen moet de gemeente Dantumadiel bepalen hoe ze in de toekomst verder wil, onder andere wat de ict (informatie- en communicatietechnologie) betreft: ‘zelf doen’, deelname aan een samenwerking met de gemeente Leeuwarden of uitbesteden.