Gerrit Kamstra voor de spuitcabine in de werkplaats van Keukenspuiterij Friesland.
Gerrit Kamstra voor de spuitcabine in de werkplaats van Keukenspuiterij Friesland. Foto: Actief Media

Keukenspuiterij Friesland: binnen twee weken een vakkundig gerenoveerde keuken

Algemeen

Wanneer de kleur van de keuken u niet meer aanstaat kunt u een nieuwe keuken aanschaffen. Maar er is ook een voordeliger en milieuvriendelijker alternatief: het overspuiten van de keuken. Gerrit Kamstra, de eigenaar van Keukenspuiterij Friesland, heeft de afgelopen jaren honderden keukens van een nieuwe kleur voorzien. “Vaak weten klanten niet wat ze zien. Dan kunnen ze niet geloven dat het hun keuken is.”

Jaren geleden kreeg Kamstra, die ook meubelmaker is, het verzoek om een keukendeurtje over te spuiten. “Daarna kwamen er nog eens wat deurtjes bij, toen hele keukens en nu is het de belangrijkste tak van het bedrijf.” 

Meer dan 20 jaar ervaring in meubels maken en spuiten
Dat Keukenspuiterij Friesland zo’n succes is komt volgens hem door de combinatie van de verschillende vaardigheden binnen het bedrijf. “Wij hebben niet alleen kennis van het spuiten, maar ook van houtbewerking en scharnieren en dergelijke en kunnen dus de keuken helemaal renoveren. Dit werk doen wij al meer dan 20 jaar.”

Eerlijkheid
In de werkplaats van het bedrijf in Schettens staan tientallen keukendeurtjes in de rij voor de spuitcabine. Kamstra pakt een houten deurtje. “Deze zijn al veertig jaar oud en ze kunnen straks wel weer veertig jaar mee. Vaak zijn keukens nog lang niet op. Het basisframe is meestal nog wel goed. En als het niet uit kan om een keuken te laten spuiten, dan zeggen wij het ook eerlijk.”

Loslatende folie
Een mankement dat hij veel tegenkomt is loslatende folie op de frontjes. “Veel zogenaamde foliekeukens hebben problemen met de hechting. Als de folie op maar een klein hoekje loszit, kun je er vanuit gaan dat de rest ook binnen korte tijd loslaat. Daarom halen wij altijd eerst de folie van de frontjes.” Hierna worden de lijmresten verwijderd en de fronten behandeld. Vervolgens krijgen de frontjes een nieuwe laklaag. Keukenspuiterij Friesland werkt met 2K polyurethaanlak van Selemix. Dit is één van de hardste laksoorten in de keukenindustrie. Klanten hebben keuze uit duizenden kleuren.

Woning kopen of verkopen? Keuken renoveren
Kamstra ziet ook dat huizenkopers en –verkopers steeds vaker aankloppen bij Keukenspuiterij Friesland. “Dan hebben mensen een huis gekocht met nog een prima keuken, maar staat de kleur niet aan. Een andere kleur kan veel met een interieur doen. Het komt ook voor dat mensen die hun huis te koop hebben staan, de keuken laten overspuiten in een moderne kleur zodat ze meer kunnen vragen voor de woning.”

Persoonlijk contact
Persoonlijk contact vindt de ondernemer heel belangrijk. Als het mogelijk is gaat hij altijd even bij de klant langs om de keuken zelf te bekijken en de mogelijkheden te bespreken. “Dat vinden de mensen – vooral hier in Friesland – heel prettig. Wij onderscheiden ons door de service die wij leveren.”

Ook spuiten van de vaste delen
Wanneer de klant akkoord gaat met de offerte, plant Kamstra een afspraak in voor het spuiten van de vaste delen van de keuken. “In minder dan een dag plakken wij alles af, halen alle losse delen zoals de deurtjes eruit en spuiten daarna alle vaste delen.” De medewerkers van Keukenspuiterij Friesland nemen de deurtjes mee naar de werkplaats. Hier worden ze indien nodig gerepareerd en daarna gespoten in de spuitcabine. Binnen twee weken worden de losse delen in de nieuwe kleur weer teruggebracht en gemonteerd in de keuken. “Ook stellen wij de deurtjes, laden en eventuele carrousels opnieuw af, zodat uw keuken weer als nieuw is”, zegt Kamstra.

Jong maar ervaren team
Hij werkt met een jong maar ervaren team. “Ik vind het prachtig om met jongeren te werken. Ze inspireren en hebben andere denkbeelden.” Alle medewerkers zijn meubelmaker, waardoor Keukenspuiterij Friesland alle keukenrenovaties geheel in eigen beheer kan uitvoeren. Daarnaast kunt u er ook terecht voor het spuiten van andere meubels en objecten zoals tafels, kasten, stoelen en lampen.

De corebusiness blijft echter keukenrenovaties. Volgens Kamstra groeit deze bedrijfstak hard. “Bij een nieuwe keuken moet er gebroken worden en moet je vaak lang wachten. Bij een keukenrenovatie heb je binnen twee weken een keuken die weer jaren meegaat.” Hij wijst ook op de milieuvoordelen. “De keuken wordt hergebruikt en dat zorgt voor een kleinere ecologische voetafdruk. Het is een stuk minder belastend voor het milieu dan een nieuwe keuken produceren.”

Bent u uitgekeken op uw keuken? Kamstra bespreekt graag de mogelijkheden voor een keukenrenovatie, ook als u twijfels heeft over de staat van uw keuken. “Dan kijk ik samen met u of de keuken het nog waard is om te herstellen. Bel gerust voor meer informatie: 06 - 40371223 ”

Keukenspuiterij Friesland | Van Osingaweg 72, 8744 EX Schettens | https://keukenspuiterij-friesland.nl | info@keukenspuiterij-friesland.nl 

 Keukendeurtjes liggen in de spuitcabine te drogen.
Een keuken voor een renovatie.
De keuken na de renovatie.