'Laat dit het laatste zijn' zingen dorpsbewoners na nieuwe slachtoffers in de Tweede Wereldoorlog. (Repetitie in 't gebouw van Elzer Producties in Drachten).
'Laat dit het laatste zijn' zingen dorpsbewoners na nieuwe slachtoffers in de Tweede Wereldoorlog. (Repetitie in 't gebouw van Elzer Producties in Drachten). Foto: Actief Media

Musical ‘Oorlogswinter’ in Sluisfabriek Drachten

Algemeen


In april wordt de musical ‘Oorlogswinter’ in de voormalige Sluisfabriek in Drachten gespeeld. Het is gebaseerd op het bekende boek van Jan Terlouw, maar daar uiteraard een  bewerking van, want een musical is wat anders dan een roman.

De regisseur is Job de Roo, producent is Dominique Elzer, verbonden aan Elzer Producties in Drachten. De musical zou twee jaar geleden in de Lawei spelen, naar aanleiding van 75 jaar bevrijding. Maar toen smeet het coronavirus roet in het eten. Er wordt nu opnieuw gerepeteerd, voor de opvoering in de voormalige Sluisfabriek. De voorstellingen zijn al nagenoeg uitverkocht, maar zo nodig kunnen er nog extra voorstellingen komen, zeggen Elzer en De Roo. “Het liefst zouden we het hele jaar doorgaan!” grapt de regisseur.

40 spelers uit Noord-Nederland
Er doen ongeveer veertig mensen mee in de musical, afkomstig uit Drachten en omgeving, maar ook uit heel Noord-Nederland. Dat er intussen opnieuw oorlog is in Europa, maakt de opvoering extra actueel en schrijnend. “Maar we leggen dat verband niet. Het speelt echt in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog”, beklemtoont De Roo.

Toch lijkt hierdoor de emotie soms dicht aan de oppervlakte, tenminste tijdens de repetitie die uw verslaggever bijwoonde, zaterdag 26 maart bij en in het gebouw van Elzer Producties in Drachten. Er wordt dan, vanwege het mooie weer en de ruimte, eerst buiten gerepeteerd: in de luwte en in de zon. ‘De baronnesse’ in het stuk probeert samen met haar personeel een groep Duitse militairen wat beschaving bij te brengen, zoals: hoe dien je thee te drinken?
Maar dan volgt binnen, gekleed zoals in de musical, de repetitie van het lied ‘Laat dit het laatste zijn’: een treur- en wenslied naar aanleiding van nieuwe slachtoffers van de oorlog. Muziek, tekst en zang grijpen sommige spelers zó aan, dat ze werkelijk een traantje moeten laten.

Regisseur Job de Roo waarschuwt: “Dit mag je in de voorstelling niet gebeuren. We moeten geconcentreerd blijven. Als het publiek huilt, is dat prima, maar wij dienen het hoofd erbij te houden!”
Meer info: https://musicaloorlogswinter.nl