Vertrekkend CDA-raadslid Karin van der Velde-Ronda met de koninklijke onderscheiding. Ze was 16 jaar achtereen raadslid in Smallingerland.
Vertrekkend CDA-raadslid Karin van der Velde-Ronda met de koninklijke onderscheiding. Ze was 16 jaar achtereen raadslid in Smallingerland. Foto: Actief Media

Vooral lintjes voor vertrekkende CDA-raadsleden

Algemeen

Maandagavond 28 maart 2022 hebben raadsleden afscheid genomen van de gemeenteraad van Noardeast-Fryslân. Twee CDA-raadsleden kregen deze avond een Koninklijke Onderscheiding, omdat zij meer dan twaalf jaar raadslid zijn geweest.

Het betrof: Fenny Reitsma-Hazelhoff uit Hegebeintum. Mevrouw Reitsma is twintig jaar zowel raads- als ook statenlid geweest. De laatste drie jaar raadslid in de gemeente Noardeast-Fryslân. Willem van der Veen (CDA) uit Kollumerzwaag is twaalf jaar raadslid geweest, waarvan ook de laatste drie jaar in Noardeast-Fryslân.

Dinsdagavond 29 maart namen de vertrekkende raadsleden afscheid van de raad van Dantumadiel. Twee raadsleden kregen een Koninklijke Onderscheiding: Tom Bakker (SGP) en Jan Jitse Visser (CDA). Bakker woont in Driezum. Sinds maart 2010 was hij raadslid voor de SGP in Dantumadiel. Hij was de afgelopen periode het enige SGP-raadslid in Fryslân. CDA-er Jan Jitse Visser uit Damwâld stelde zich de afgelopen jaren op als oppositieleider en kritisch volger van het college van b. en w. Ook hij was sinds maart 2010 raadslid.

In Tytsjerksteradiel was het CDA-raadslid Frans Haenen degene die na twaalf jaar een koninklijke onderscheiding kreeg, dinsdagavond 29 maart Hij trad aan op 15 april 2010, is strikt genomen dus net geen 12 jaar raadslid geweest, maar wel drie raadsperiodes aaneen. Als raadslid was hij onder andere voorzitter van de accountantscommissie en lid van de klankbordgroep Visie Tytsjerksteradiel. Hij doet ook nog ander bestuurlijk vrijwilligerswerk.

CDA-raadslid Karin van der Velde uit Nijega is donderdag 24 maart in de raadszaal van Smallingerland bij haar afscheid – en dat van diverse collega’s – benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Zij was 16 jaar achtereen, vier periodes, raadslid in haar gemeente. Zij was één van de twaalf raadsleden die afscheid namen, plus vijf fractievertegenwoordigers.
In haar afscheids- en dankwoord zei ze dat ze twintig jaar geleden als jonge vrouw al lid werd van het afdelingsbestuur van het CDA. Vier jaar later werd ze als raadslid gekozen. “Dan beland je in een heel onbekende wereld!” Mede dankzij de begeleiding van griffiemedewerkers raakte ze er goed thuis. Ze vertelde in haar afscheidswoordje onder andere: “De tijd van de Lawei-commissie was interessant en leerzaam. Ik heb het werk met heel veel plezier gedaan, ook als het soms wat minder mooi was.”

Eerste afsplitsing - in PvdA
Burgemeester en raadsvoorzitter Jan Rijpstra wees in zijn openingswoord op de ‘turbulente’ tijd die de raadsperiode van vier jaar geweest is. “Met het vertrek van acht wethouders, met de coronapandemie en met het aantreden, twee jaar geleden, van een zakencollege. En dan nu de oorlog in Oekraïne!” Rijpstra heeft goede hoop op een betere verstandhouding tussen raadsleden en -fracties onderling en tussen de raad en het college dan de afgelopen vier jaar. Maar inmiddels is bekend dat het eerste raadslid (Dinie Mulder van de PvdA) uit haar fractie is gestapt en voor zichzelf verder gaat onder de naam ‘Sociaal Lokaal Smallingerland’. De nieuwe raad wordt woensdagavond 30 maart geïnstalleerd.