Signpainter en pinstriper Teunis Spits en graffiti-artiest Marcus Wedman.
Signpainter en pinstriper Teunis Spits en graffiti-artiest Marcus Wedman. Foto: Ingezonden

Thijs en Evert Rinsema: Drachtsters schoenmakers én kunstenaars

Algemeen

Op dit moment werken Marcus Wedman en Teunis Spits met veel plezier aan een muurschildering in het centrum van Drachten. Op deze muurschildering zijn Thijs en Evert Rinsema te zien, schoenmakers én kunstenaars uit Drachten. Het is een initiatief van Marcus en Teunis in samenwerking met ha&ie, Smelne’s Erfskip en Museum Dr8888. 

Mede dankzij een subsidie van provincie Fryslân (Centrum Drachten in transitie) is dit initiatief mogelijk gemaakt. Signpainter en pinstriper Teunis Spits en graffiti-artiest Marcus Wedman zijn beide Drachtsters met een groot hart voor kunst en geschiedenis. Ze hebben het ontwerp voor deze muurschildering gebaseerd op twee portretten gemaakt door Thijs Rinsema en een volzin van Evert: Veel waarnemen is weinig in zich opnemen. 

Teunis is van de belettering: “Ik heb onderzoek gedaan en kwam dit lettertype van Kurt Schwitters tegen, dat is een mooie link met het verhaal van de gebroeders Rinsema.” Marcus vertelt: “Het is heerlijk om eens in mijn eigen woonplaats aan het werk te zijn in plaats van ver weg. En om onze eigen geschiedenis vast te leggen!” 

Thijs (1877-1947) en zijn broer Evert Rinsema (1880-1958) werken met veel plezier als schoenmaker in Drachten. Maar de broers hebben meer ambitie. Thijs gaat tekenen en schilderen en Evert zet zijn gedachten op papier. In 1914 komen ze via Theo van Doesburg en Kurt Schwitters in contact met De Stijl en Dada. Dit heeft een blijvende invloed op hun eigen werk. Thijs maakt gedurfde portretten, dadaïstische collages en kubistische stillevens, terwijl Evert zijn prachtige bundel Verzamelde Volzinnen schrijft. 

Het gelegenheidsduo, Marcus en Teunis, heeft al eerder een muurschildering gemaakt in het centrum van Drachten. Het kunstwerk ‘Wolken’ van Sierd Geertsma is te vinden op het gebouw van Blom Damesmode. Het is de eerste in een serie van diverse muurschilderingen die in de komende jaren een plek gaan krijgen in de openbare ruimte. Museum Dr8888, Smelne’s Erfskip en ha&ie willen hiermee de geschiedenis van Drachten en haar kunstenaars voor iedereen toegankelijk maken. 

Onder veel publieke belangstelling zijn de mannen aan het werk. Het publiek blijkt nieuwsgierig, wie zijn deze mannen op de zijmuur van Livera? Marcus, Teunis en vrijwilligers van het museum vertellen continue aan belangstellenden het verhaal van Thijs en Evert, de Drachtsters die De Stijl en Dada naar Drachten haalden.