Het Teehûs in Ureterp.
Het Teehûs in Ureterp. Foto: ingezonden

Vluchtelingen uit Oekraïne in het Teehûs Ureterp

Algemeen

Het Teehûs in Ureterp is omgetoverd tot een plek om vluchtelingen uit Oekraïne op te vangen. Het wachten is op bericht van de gemeente Opsterland wanneer er bewoners komen. 

Veel mensen hebben gereageerd op de oproep van de protestantse gemeente It Keningsfjild om spullen en tijd beschikbaar te stellen. De kringloopwinkel Woord en Daad in Drachten heeft spullen zoals een wasmachine, kast, bedden et cetera gratis beschikbaar gesteld. In Bakkeveen, Siegerswoude en Ureterp zijn allerlei spullen (bedden, bank, kasten, tafel, dekbedden et cetera) opgehaald bij mensen thuis en veel spullen zijn al gebracht naar het Teehûs. 

Met hulp van een grote groep vrijwilligers is het Teehûs ingericht voor ongeveer 10 personen. Er zijn twee slaapkamers gecreëerd, één voor 6 personen en één voor 4 personen. Een is er gezellige huis/eetkamer gecreëerd met plek voor de kinderen om te spelen. Er is een wasmachine geplaatst en een doucheruimte gemaakt. Buiten is een afrastering gemaakt, zodat de kinderen veilig buiten kunnen spelen. Ook heeft men tuinstoelen en tuintafels gekregen zodat de vluchtelingen buiten kunnen zitten.

Wanneer het Teehûs straks bewoond is, zullen er - in elk geval de eerste tijd en zolang dat nodig is – overdag begeleiders aanwezig zijn om de vluchtelingen wegwijs te maken. En er is een tolk die kan helpen. 

De woonkamer die is ingericht voor de vluchtelingen.