Opsterlands Belang weer grootste, FNP tweede

De partij Opsterlands Belang heeft in de gemeente Opsterland ruim 24 procent van de stemmen gekregen, goed voor vijf zetels in de raad. De FNP werd tweede met 15,56 procent, met een ruime voorsprong op de derde en vierde partij.

De PvdA werd derde met 12,42 procent, het CDA volgt de PvdA op de hielen met 12,35 procent, oftewel een verschil van slechts tien stemmen. Vijfde werd de ChristenUnie, met 10,55 procent. GroenLinks werd zesde (9,39 procent), de VVD komt daar dichtbij met 9,22 procent: in feite een verschil van 22 stemmen. D66 moet genoegen nemen met de plaats van hekkensluiter: 6,41 procent.

Zetelverdeling

Qua zetelverdeling komt dit neer op het volgende: Opsterlands Belang: vijf zetels. FNP, PvdA en CDA elk drie zetels. ChristenUnie, GroenLinks en VVD elk twee zetels en D66 één zetel. Donderdag 18 maart zijn de stemmen opnieuw geteld, in MFC De Wier in Ureterp. Toen is gelet op de voorkeursstemmen voor individuele kandidaten. De definitieve uitslagen staan op de website van de gemeente Opsterland.