CDA grootste in Dantumadiel, Sociaal Links twee, SGP blijft, BVNL erbij

Het CDA kreeg van de kiezers in Dantumadiel een ruime voorsprong op de overige partijen, met 1946 stemmen, goed voor vier zetels. Daarna volgen drie partijen die drie zetels krijgen: Sociaal Links (1605 stemmen), ChristenUnie (1291) en Gemeentebelangen (1257).

De overige partijen: FNP (805, twee zetels), SGP (752, één zetel) en BVNL (597, één zetel). BVNL-lijsttrekkker Joran Jager wordt - als de voorlopige uitslag niet veel verandert bij de definitieve telling - het jongste raadslid in Dantumadiel. De VVD kreeg met 257 stemmen te weinig om in de raad te komen.

Coalitievorming: voortouw voor CDA?

CDA-lijstaanvoerder Sietze Wijbenga in Dantumadiel heeft het bij wijze van spreken voor het uitzoeken als het gaat om de coalitie-onderhandelingen. Maar gelet op de tamelijk felle oppositie van zijn partij in de afgelopen vier jaar, kan er ook een reactie ontstaan namens de huidige coalitiepartijen, om het CDA als het ware buiten de boot te houden.

Of CDA buiten de boot?

Als de huidige drie wethouders Kees Wielstra (GBD), Rommy Kempenaar (SL) en Gerben Wiersma (CU) samen hun negen zetels (iets meer dan de helft van de 17 raadszetels) als voldoende beschouwen voor een coalitie, dan kunnen ze ook alle drie wethouder blijven. Wat hier wellicht de doorslag geeft is de onderlinge verstandhouding.