Wethouder Jouke Spoelstra (links) met bloemen voor Ulbe Bijlsma van Stertil. Op de achtergrond het bewuste terrein.
Wethouder Jouke Spoelstra (links) met bloemen voor Ulbe Bijlsma van Stertil. Op de achtergrond het bewuste terrein. Foto: Jilmer Postma

CDA ondanks verlies winnaar in Achtkarspelen

Het CDA is opnieuw de grootste partij in de gemeenteraad van Achtkarspelen. Dit ondanks het verlies van bijna 500 stemmen in vergelijking met vier jaar geleden. De FNP blijft tweede. Voor de plekken drie en vier geldt dat het verschil tussen ChristenUnie en GBA bijzonder klein is: slechts drie stemmen in het voordeel van de ChristenUnie: 1706 versus 1703 stemmen.

Opvallend is ook dat de VVD niet terugkeert in de raad, maar plaats moet maken voor Forum voor Democratie (FvD). Dit betekent dat in Fryslân Achtkarspelen de enige gemeenteraad wordt met én een PVV-er in de raad (Harrie Graansma, tevens statenlid) én een FvD-er (Albert Gooije van Dijk uit Gerkesklooster-Stroobos, óók statenlid). De VVD keert niet terug in de raad van Achtkarspelen.

De definitieve uitslag, bij een opkomst van bijna 53 procent, is als volgt: CDA: 2689 (6 zetels), FNP: 2109 (4), ChristenUnie: 1706 (3), GBA: 1703 (3), PvdA: 1103 (2), PVV: 839 (1), FvD: 674 (1) en GroenLinks: 580 (1). VVD: 413 (geen zetel).

CDA-leider en tevens wethouder Jouke Spoelstra mag nu het voortouw nemen voor de coalitie-onderhandelingen. Dit is de periode dat wethouders die opnieuw tot raadslid zijn gekozen, deze twee functies tijdelijk mogen combineren, tot het nieuwe (of misschien oude) college door de raad benoemd is.