De eerste kisten met in totaal bijna 23.000 stembiljetten worden maandagochtend de raadszaal in Drachten binnengereden.
De eerste kisten met in totaal bijna 23.000 stembiljetten worden maandagochtend de raadszaal in Drachten binnengereden. Foto: Actief Media

Moeizame tellerij verkiezing in Smallingerland

Algemeen


De uitslag van de raadsverkiezingen in Smallingerland is maandagavond 21 maart definitief vastgesteld. Het CDA is de grootste, met 3379 stemmen, oftewel vijf zetels. De ChristenUnie zit daar relatief dicht achter met 3239 stemmen, ook vijf zetels in de raad. De PvdA werd derde, met 2839 stemmen, goed voor vier zetels.

Vier partijen krijgen drie zetels, in volgorde van aantallen stemmen: SP (2253), ELP (2171), Smallingerlands Belang (2142) en VVD (1955). Twee partijen krijgen elk twee zetels: GroenLinks (1692) en D66 (1644). De FNP blijft steken op één zetel, dankzij 1237 stemmen. Jezus Leeft kreeg 419 stemmen, te weinig voor een zetel in de raad.

Drie dagen tellen
Dit is het resultaat na drie dagen van stemmen - 14, 15 en 16 maart. Daarna volgden in Smallingerland ook nog drie dagen van tellen: woensdagavond 16 maart in elk stembureau, donderdag 17 maart de centrale telling in de voormalige Sluisfabriek én maandag 21 maart een complete hertelling in de raadszaal in Drachten. Dit als gevolg van op donderdag ontdekte fouten.

Voorkeursstemmen
Donderdag en maandag kwam ook aan het licht dat sommige kandidaten dankzij meer voorkeursstemmen dan anderen alsnog door de kiezers in Smallingerland werden gekozen, hoewel dit aanvankelijk voor eerst twee, toen vier en uiteindelijk zes kandidaten eerst over het hoofd was gezien.

Degenen die nu met voorkeursstemmen in de raad kunnen komen, als ze dat zelf althans ook willen, zijn: Pieter D. van der Zwan (CDA, staat op plaats 11 van zijn partij), Judith Ruchti (SP, op plaats 5), Jantine Klasema-Meister (D66, op plaats 4), Nicole ter Doest (GL, op plaats 5). Als Ter Doest haar zetel aanvaardt, betekent dit het vertrek van huidig GroenLinks-raadslid Peter Lesterhuis. Maar volgens lijsttrekker Lucienne Meinsma zal het na overleg binnen de fractie waarschijnlijk zo gaan dat Ter Doest voor haar zetel bedankt en fractiemedewerker blijft. “Dan geane Peter en ik gewoan tegearre troch”, zei ze maandagavond.

Sjouke Rijpma (CDA) valt af
Van de eerste zes CDA-kandidaten valt nummer 2, Sjouke Rijpma, af. Dit omdat de nummers drie tot en met zes op de lijst meer voorkeursstemmen kregen dan Rijpma.

“We willen elke ruis zien te voorkomen en daarom hebben we gekozen voor complete hertelling”, zei burgemeester Jan Rijpstra maandagochtend bij de openbare zitting van het centraal stembureau in de raadszaal in het gemeentehuis in Drachten. Daar waren diverse lijsttrekkers en andere kandidaat-raadsleden bij.

Aanvankelijk bleek in de loop van de donderdag sprake te zijn een tikfout in de computer: in plaats van 900 stemmen voor de ELP van de laatste drie stembureaus die woensdagavond werden meegeteld, hadden er 90 moeten worden toegevoegd. Dit had gevolgen voor de zetelverdeling tussen de partijen. De ELP leek door genoemde ‘eindspurt’ vijf zetels te behalen, maar na herstel van de fout werden dit drie zetels.