Bij diverse overheidsgebouwen wappert de Oekraïnse vlag, zoals hier in Drachten (Smallingerland). De gemeenten pogen ook echt hulp te geven aan vluchtelingen, zoals in Dokkum en Burgum.
Bij diverse overheidsgebouwen wappert de Oekraïnse vlag, zoals hier in Drachten (Smallingerland). De gemeenten pogen ook echt hulp te geven aan vluchtelingen, zoals in Dokkum en Burgum. Foto: Actief Media

Vluchtelingen uit Oekraïne kunnen snel naar Dokkum

Algemeen

De eerste vluchtelingen uit Oekraïne die in de gemeente Noardeast-Fryslân worden opgevangen, kunnen vanaf vrijdag 18 maart naar een voormalig woonzorg-complex aan de Omloop in Dokkum. 

Hier kunnen dan ongeveer vijftig personen worden opgevangen. Of de opvang op die datum ook al nodig is, is nog onduidelijk. Dat hangt van de toestroom en doorstroom af.

Burgemeester is “tige bliid” 

Burgemeester Johannes Kramer is blij dat zijn gemeente zo snel al plek kan bieden aan een groep vluchtelingen. “Wy wolle no dizze minsken, dy’t alles efter harren litten hawwe, in plak biede.“

Door het aanbod van inwoners die de opvang van grotere groepen vluchtelingen kunnen regelen, kan de gemeente al op korte termijn hulp bieden. “Dizze gebouwen hawwe al keamers en de needsaaklike toiletfoarsjennings, dus dat is folle makliker. Ik bin tige bliid mei dizze stipe fanút de mienskip”, aldus burgmeester Kramer.

Via Fries Coördinatie Punt

De instroom van de vluchtelingen naar de locatie in Dokkum vindt gecoördineerd plaats via het ‘overstappunt’ in Heerenveen. De plaatsing van vluchtelingen op opvanglocaties wordt uitsluitend gedaan door het zogenoemde Fries Coördinatie Punt (FCP). Bel uw gemeente als u Oekraïners kent die onderdak nodig hebben. uw gemeente stemt dit dan af met het FCP.

Meer grootschalige initiatieven

De gemeente Noardeast-Fryslân is nog bezig met meerdere grootschalige initiatieven. Er wordt in eerste instantie gekozen voor de opvang op grotere locaties. Dit omdat de gemeente de locaties gaat beheren. Kleinschalige opvang vraagt - opgeteld - veel meer mensen voor het beheer. Zodra er meer bekend is over andere locaties, wordt hierover gecommuniceerd. Net zoals bij de Omloop worden raadsleden en omwonenden van de desbetreffende locatie als eerste geïnformeerd.

Berchhiem in Burgum

De gemeente Tytsjerksteradiel, medewerkers van de Kwadrant Groep en een vrijwilliger zijn momenteel in Burgum bezig de leegstaande, zuidoostelijke vleugel (eerste en tweede verdieping) van Berchhiem in zo snel mogelijk in gereedheid te brengen. 

Voor alle opvanglocaties zal straks hetzelfde gelden: er zullen vrijwilligers nodig zijn om de opvang goed te stroomlijnen. Wie meer wil weten, c.q. zich wil aanmelden in Noardeast-Fryslân kan kijken op de website van deze gemeente: www.noardeast-fryslan.nl/oekraine of op de website van de Veiligheidsregio Fryslân: www.veiligheidsregiofryslan.nl/wat-doen-wij/noodopvang-vluchtelingen-uit-oekraïne/