Een trotse Mitchell van den Adel uit Drachten met zijn 'doctorsbul'.
Een trotse Mitchell van den Adel uit Drachten met zijn 'doctorsbul'. Foto: Anouk Wubs

Smallingerland heeft er weer een doctor bij

Algemeen

Donderdag 10 maart heeft Mitchell Jeroen van den Adel, afkomstig uit Drachten, succesvol zijn proefschrift verdedigd op de Rijksuniversiteit van Groningen. Van den Adel, tevens bekend waterpoloër bij DraGor, de waterpolo-afdeling van DZ&PC. Mitchell heeft zich gespecialiseerd in de weerbaarheid van logistieke ketens in het bedrijfsleven en de economie.

Na de lagere school Votum Nostrum in Wijnjewoude begon Mitchell in 2006 met een tweetalige vwo-opleiding bij het CSG Liudger op de Raai in Drachten In 2010 verhuisde Mitchell met ouders en zusje naar de Drachtstervaart in Drachten. Hij heeft het tweetalig onderwijs succesvol doorlopen. Dat was extra bijzonder omdat hij een topsportstatus kreeg (geselecteerd bij het waterpoloteam van jong oranje).

Studie en topsport

Dit betekende dat hij vaak en veel, ook overdag, naar trainingen en wedstrijden moest in Zeist, maar ook lid moest worden van een 1e klasse waterpolovereniging. Dat werd het Ravijn in Nijverdal, de dichtstbijzijnde vereniging op dat niveau. Hij bleef ook trainingslid bij DZ&PC.

Na het afronden van de VWO bij het Liudger heeft Mitchell ging hij in Groningen studeren. Zijn bachelor heeft hij Cum Laude afgerond. Daarna kwam ook het besluit om meer focus op zijn studie te leggen en zich af te melden bij het Ravijn en weer volop te gaan spelen bij DraGor, de waterpolo-afdeling van DZ&PC.

“Blijf studeren”

Vlak voor het afronden van de bachelor werd Mitchell overgehaald door zijn professor om een Research Master (Msc)-traject te volgen. Ook dit werd Cum Laude afgerond in 2017. Zijn professor en andere begeleiders wisten Mitchell vervolgens over te halen om Assistent In Opleiding (AIO) te worden. Dit betekende in zijn geval onderzoek doen naar weerbaarheid in logistieke ketens/supply-chains, met daarnaast het verzorgen van opleidingen en begeleiden van studenten.

Nu, 4,5 jaar verder, vele onderzoeken, analyses, publicaties en een succesvol proefschrift later, heeft Mitchell zijn doctoraat mogen ontvangen, na een succesvolle verdediging waarin hij door een review-board van acht (internationale) hoogleraren ondervraagd werd. De titel van de dissertatie: “’Boundaries as Opportunities’. A multilevel investigation of resilience.” (’Beperkingen als mogelijkheden. Een meervoudig onderzoek van weerbaarheid’).

Bedrijfsleven?

In zijn felicitaties wist zijn professor toch weer een opening te maken, waarin hij Mitchell vroeg om te blijven en zich academisch nog verder te ontwikkelen. Maar het lijkt erop dat Mitchell het nu tijd vindt om zich te wenden tot het zakelijke leven, om ook buiten de academische wereld zich verder te ontplooien.