"Al tien jaar geen uitbreiding van toeristische en commerciële activiteiten op het vliegveld."
"Al tien jaar geen uitbreiding van toeristische en commerciële activiteiten op het vliegveld." Archieffoto: Jelle Jeensma

Reactie van de ELP: Algemeen belang of eigen belang?

Algemeen

Het is altijd mooi dat verkiezingsprogramma’s goed gelezen worden, maar als eigen belangen mee spelen, dan is de gekleurde bril blijkbaar snel gevonden.

Al vanaf 2012 was er sprake van herontwikkeling en uitbreiding van toeristische en commerciële activiteiten op het vliegveld. Nu dat na tien jaar nog niet van de grond is, hebben we als ELP besloten de belangen opnieuw te wegen.

Praatplan

ELP komt, zoals vaker, met een praatplan, waar onze aandacht uitgaat naar die doelen en doelgroepen woningzoekenden die de meeste knelpunten ervaren. Dus ook sociale woningbouw, woningen voor Jan Modaal en Tiny Houses. 

De woonwijk Drachtstervaart ligt ook heel dicht op bedrijventerrein Tussendiepen en heeft dezelfde milieuklasse als het bedrijventerrein A7. Het vorige en huidige college waren/zijn verdeeld over de toekomst van ons vliegveld: voor- en tegenstanders voor vliegen en wonen.

‘Overlast voor wijk De Wiken’

Een onderzoek, in opdracht van de gemeente, geeft aan dat op de huidige locatie commerciële activiteiten niet passen, want: ‘overlast voor wijk de Wiken’. Daarmee is het praatplan woningbouw ELP kansrijker en realistischer dan door de belanghebbenden is weggezet.

Zeker vijf miljoen euro opbrengst

Bij woningbouw is onze geschatte netto-opbrengst minimaal vijf miljoen euro. Zou het als industrieterrein worden ingezet, dan levert dat ook miljoenen op. Dat staat in schril contrast met de inkomsten van 50 jaar erfpacht van 35.000 euro p/j, die met 35 luxe grote hangar houses wordt opgebracht. Dus ons plan afbranden, betichten van luchtfietserij en volksverlakkerij, zegt ons meer over de schrijvers die zelf belang hebben bij het vliegveld.

Thorium Europa

Het consortium dicht de ELP ook iets te veel macht toe op het gebied van kernenergie. ELP ziet graag dat Smallingerland lid wordt van de vereniging Thorium Europa, de ontwikkelingen actief volgt en proefopstellingen in onze provincie probeert te krijgen. Een werkgroep met inwoners vanuit de gemeente kan daarbij behulpzaam zijn. Nu actueler dan ooit!

Yntze de Vries, lijsttrekker ELP Smallingerland.

(Iets ingekort door de redactie van Actief).