Lieuwe Koonstra (links) en Mark Bakker verwijten de ELP in Smallingerland 'volksverlakkerij' wat betreft het idee voor bebouwing van Vliegveld Drachten.
Lieuwe Koonstra (links) en Mark Bakker verwijten de ELP in Smallingerland 'volksverlakkerij' wat betreft het idee voor bebouwing van Vliegveld Drachten. Foto: Actief Media

“Woningbouw op vliegveld, volksverlakkerij van ELP?”

Algemeen

Ingezonden: “We lazen dat de ELP een plan heeft voor een (’mini’)-kernreactor en een woonwijk op het vliegveld. Beide is onzin. Voor de reactor snapt iedereen dat, voor de woonwijk hebben we het plan eens nader bekeken.

Een woonwijk pal naast een bestaand industrieterrein kan simpelweg niet. Regels verbieden dat. En als je dat toch wilt, zijn er toegangswegen naar de wijk, maar ook naar het centrum nodig. Maar ook bijvoorbeeld een geluidswal. Het vliegveld is trouwens maar 190 meter breed. Volgens het ELP-plan blijft de baan daarin ook nog liggen.

Kosten: een negen miljoen euro

Duidelijk is dat zoiets veel meer geld kost dan de ELP hoopt. Zo’n wijk gaat de gemeenschap een miljoen of negen kosten. De ELP probeert ons te laten denken dat er winst gemaakt kan worden.

Dure huizen

In het ELP-plan worden ‘tiny houses’ en sociale woningbouw beloofd. We zien echter alleen dure kavels en twee-onder-één-kappers. En een grondprijs die de bouw van rijtjeshuizen of sociale woningbouw onmogelijk maakt. Niks huizen voor mensen zonder dikke beurs dus.

Verkiezingsprogramma’s

Voor wie woningbouw gerealiseerd wil zien (en wie wil dat niet?): kan prima bij een van de andere politieke partijen in Smallingerland terecht. We lazen de diverse programma’s. Daarin is ruime aandacht voor woningbouw in Drachten en de omliggende dorpen.

Bedrijven op vliegveld

Op het vliegveld zijn bedrijven gevestigd. Innovatieve bedrijven ook. Negen bedrijven willen de gemeente ontlasten door de kosten van het vliegveld over te nemen.

Betrouwbare gemeente nodig

De raad besloot trouwens dat het vliegveld behouden moet blijven en verder ontwikkeld kan worden. Het zou fijn zijn als we een betrouwbare gemeentelijke overheid hebben. Dan moet je niet elke keer opnieuw willen discussiëren. En al helemaal niet door net te doen alsof woningbouw mogelijk is. Dat is niet eerlijk voor alle woningzoekenden. Je kunt het ook gewoon volksverlakkerij van de ELP noemen.”

Namens de verzamelde luchtvaartbedrijven: M. Bakker en L. Koonstra