Links de tegenstanders van fusie van Tytsjerksteradiel en Achtkarspelen, in het midden kandidaten die het nog niet wisten. In lichtblauwe bloes debatleider Gerben Huisman. Rechts de beide voorstanders van fusie.
Links de tegenstanders van fusie van Tytsjerksteradiel en Achtkarspelen, in het midden kandidaten die het nog niet wisten. In lichtblauwe bloes debatleider Gerben Huisman. Rechts de beide voorstanders van fusie. Foto: ActiefMedia

‘Gemeentefusie’ maakt tongen los bij jongeren

Algemeen

De raadszaal in het gemeentehuis van Buitenpost was aardig vol. Negen kandidaat-raadsleden uit beide gemeenten, in leeftijd variërend van 19 tot 34 jaar, vertegenwoordigden evenveel verschillende partijen, verdeeld over beide gemeenten. Over de eerste stelling, dat zonneparken en windmolenparken nodig zijn tegen de klimaatopwarming, zo nodig ten koste van de natuur, was iedereen het in grote lijnen snel eens: niet ten koste van de natuur! En als ‘t kan, ook niet ten koste van landbouwgrond.

Ook de stelling: “Er zijn meer kroegen nodig voor de mentale gezondheid van jongeren”, riep amper discussie op. Er zijn wel ontmoetingsruimtes nodig, waar zowel jongeren als ouderen welkom zijn. “Tink oan keten en oan doarpshuzen. De keten meie fan my ..