Het koor Jong Vocaal Groningen.
Het koor Jong Vocaal Groningen. Foto: Ingezonden

Jong Vocaal Groningen in de Maartenskerk te Kollum

Algemeen

Op zondagavond 13 maart ontvangt de Stichting Maartenskerkconcerten Kollum Jong Vocaal Groningen. Dit koor komt met een mooi programma getiteld: Landscapes, monarchs & witches.

Jong Vocaal Groningen werd in 1996 opgericht en staat sinds 2016 onder leiding van Merlijn Wackers. Het koor brengt graag programma’s met een breed repertoire en heeft regelmatig samengewerkt met orkesten zoals het Drents Symfonie Orkest, het Apollo Ensemble en het Kamerorkest van het Noorden. Jong Vocaal Groningen sleepte al meerdere prijzen in de wacht. Zo behaalde het koor in 2018 het predicaat ‘NKF topkoor’ op het Nederlands Koorfestival.

Het programma omvat een terugblik en een vooruitblik. De eerste helft van het programma stamt uit de tijd van de lockdowns, toen de koorleden alleen via internet samen konden zingen. Omdat de dagelijkse leefwereld steeds kleiner werd, koos het koor voor een repertoire waarin landschappen uit alle windstreken zijn verklankt, van Noorse hoogvlaktes tot Argentijnse pampa’s. Zeeën, rivieren, bergen en vlaktes trekken voorbij, middels hedendaagse componisten als Ola Gjeilo, Jaakko Mäntyjärvi en Eric Whitacre.

In de tweede helft van het programma kijkt het koor vooruit naar de operavoorstelling van aankomende zomer. U hoort alvast enkele van de mooiste koren en aria’s uit de opera Dido & Aeneas van Henry Purcell met daarin het verhaal van een onmogelijke liefde.

Naast dit concert organiseert Stichting Maartenskerkconcerten dit seizoen nog een concert op 10 april. Zie voor meer informatie op www.maartenskerkconcerten.nl en www.facebook.com/Maartenskerkconcerten. De concerten beginnen steeds om 19.30 uur en de toegang is gratis.