Open dag in 2018 op Vliegveld Drachten.
Open dag in 2018 op Vliegveld Drachten. Archieffoto: Jelle Jeensma

‘Doodsbedreiging’ in verkiezingscampagne Smallingerland

Algemeen

Kandidaat-raadslid Jeroen Scholte, op plaats 7 van Smallingerlands Belang (SB), heeft een ‘doodsbedreiging’ geuit via sociale media richting de partij ELP in Smallingerland en kandidaat-raadslid Willem de Boer in het bijzonder. De lijsttrekker en de voorzitter van SB, Meine Hofman en Fred de Groot, hebben openlijk afstand genomen van de uitlatingen van Scholte. ELP-lijttrekker Yntze de Vries doet wellicht aangifte bij de politie.

Burgemeester Jan Rijpstra heeft zich ook met de kwestie bemoeid. Hij heeft ELP-lijsttrekker Yntze de Vries – tevens voorzitter van de huidige ELP-fractie – geadviseerd aangifte te doen bij de politie en hij roept alle kandidaten op “hun gezond verstand te gebruiken”.

Scholte heeft zijn ‘bedreiging’ weer van Facebook verwijderd, maar die is door de SB wel verspreid om er juist afstand van te kunnen nemen. “Diep gat graven op het vliegveld en overloper Willem de boer samen met zijn draaikonten partij er in stoppen en dan nieuw laagje asfalt er lost ook veel problemen op”, schreef Scholte.

Wel of geen vliegveld bij Drachten?

Volgens bestuur en fractie van Smallingerlands Belang is dit bericht van Scholte weer een reactie op een filmpje van genoemde SB-kandidaat Willem de Boer, waarin hij pleit voor het opheffen van het vliegveld ten gunste van woningbouw. Bestuur en fractie “van Smallingerlands Belang bieden hun excuses aan voor het ongepaste artikel, dat inmiddels niet meer op facebook te zien is”, schrijven de SB-lijsttrekker Meine Hofman en SB-voorzitter Fred de Groot.

“Het kandidaatraadslid (scholte; red.) staat op een onverkiesbare plaats 8 van onze kieslijst en heeft op persoonlijke titel gereageerd”, merkden de SB-voormannen nog op.

Oproep burgemeester Rijpstra

Naar aanleiding van de kwestie hebben burgemeester Jan Rijpstra, griffier Gert-Jan Fokkema en ELP-fractievoorzitter De Vries maandag een gesprek met elkaar gehad. “Besloten is dat de heer De Vries een melding van het voorval zal doen bij de politie, dit in lijn met de landelijke richtlijn veilige publieke taak”, meldt de gemeente Smallingerland.

Eerder al heeft burgemeester Rijpstra een brief aan de lijsttrekkers over de verkiezingscampagne gestuurd en aandacht gevraagd voor een respectvolle manier van campagnevoeren. Rijpstra: “In die brief heb ik de lijsttrekkers en hun partijgenoten opgeroepen om de campagnestrijd te voeren op de inhoud en niet op de persoon. De door De Vries gesignaleerde reacties op social media keur ik ten sterkste af. Zelf constateer ik dat de ELP goed en gedegen het debat aangaat. De partij laat dit in de campagne ook zien door diverse, eigen onderzoeksrapporten aan te bieden aan het college.”

“Gezond verstand”

Rijpstra vervolgt: “Van verschillende partijen krijg ik diverse signalen van een verharde campagne. Ik sta boven de partijen en doe nogmaals een beroep op het gezond verstand, van zowel politici als anderen die zich mengen in het debat. Ik wil deze week de campagneleiders van de diverse partijen hier nogmaals over spreken.”