De zeearenden in de Alde Feanenzijn nu beter in beeld dan in 2021.
De zeearenden in de Alde Feanenzijn nu beter in beeld dan in 2021. Foto: It Fryske Gea/Vogelbescherming Nederland

Zeearenden Alde Feanen weer live in beeld

Algemeen

It Fryske Gea en Vogelbescherming Nederland hebben net als in 2021 weer een kleine wildcamera geplaatst bij het nest van de zeearenden in de Alde Feanen. Maar door de camera nu iets hoger te hangen dan vorig jaar - camera en nest hebben de drie februaristormen goed doorstaan - is het zicht op het nest en de beide arenden nog wat beter dan in 2021.

De arenden - nog zonder eieren zijn ‘live’ te volgen via de website van Vogelbescherming Nederland: https://www.vogelbescherming.nl/beleefdelente/zeearend

Acht jongen in 2021

In gebieden van It Fryske Gea zijn in 2021 vijf jonge zeearenden uit de eieren gekomen én later ook uitgevlogen: in de Alde Feanen, bij Makkum en bij Koudum. Ook in het Lauwersmeergebied zijn drie jongen uitgevlogen, als het ware onder de hoede van Staatsbosbeheer.

Zonder hulp van mensen

In tegenstelling tot bijvoorbeeld de otter, de bever en de ooievaar zijn de zeearenden in Nederland gaan nestelen zonder hulp van de mens. De otters, bevers en ooievaars redden zich nu ook zonder menselijke hulp, maar ze waren in Nederland uitgestorven en zijn om die reden uit het buitenland gehaald om ze in Nederland te herintroduceren. Dat ging aanvankelijk - vooral met de otters - met vallen en opstaan, maar inmiddels is sprake van een blijvend resultaat.